Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaro (1) figaró (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Guillotine az arcon

2010.03.04. 13:28 pamacs&penge

 Létezik egy teljesen idétlen kinézetű biztonsági borotvatípus, amelyet mai, közkeletű nevén slantnek hívunk. Idétlen, mert úgy néz ki, mintha véletlenül ráült volna Fekete László: a fej, és ezáltal a penge nem merőleges a borotva nyelére, azzal nem derék-, hanem más szöget zár be. Hajdanán több cég is foglalkozott vele, mára ezekből csak a Merkur maradt: Slant Bar néven gyártja és természetesen jelentős rajongótábora van.

merkur,slant

Én mondjuk pont nem tartozom ebbe a táborba. Nem azért, mert vitatom a slant (ami magyarul ferdét jelent) hatékonyságát és alaposságát, hanem egyszerűen zavar, ahogy kinéz. Báncsa a szemem. Nekem, kérem, egy biztonsági borotva szimmetrikus legyen, ne ilyen részeg küllemű, ilyen elfolyt Dali-forma. A slant feje és benne a penge egyébként nem is csak simán ferde, hanem torziósan hajlik, a hossztengely mentén csavarodik: a perem és az él mindkét oldalon ellenkező irányban lejt, így viszont, ha a borotvát forgatjuk, a felénk néző oldalon mindig ugyanazt kapjuk. Tehát úgy, mint a propeller meg a sajtos masni esetében.

merkur,slant

Logikus a kérdés: miért ez a ferdeség, mi a jelentősége, mire jó az egész? Nos, ez elméletben nagyon egyszerű, bár elképzelni talán egy kicsit nehezebb. Ha a „normális”, derékszögű borotvánkkal a penge élére merőlegesen, azaz a nyél tengelyében húzunk, méghozzá a szőr növésével egyező irányába, akkor a szőrszálat az él toló vágással vágja. Ha a penge a szőrt a mozgás irányához képest nem merőlegesen, hanem szögben éri, akkor már szeli is azt, ami hatékonyabb művelet. Merthogy a vágás és a szelés „szakmailag” nem ugyanaz. Hogy könnyebb legyen megérteni, képzeljünk el egy vágódeszkára fektetett répát. Ezt darabolhatjuk úgy, hogy a kést fölülről, merőlegesen simán lenyomjuk: ilyenkor vágunk. Csinálhatjuk azonban úgy is, hogy a penge lefelé irányuló mozgásába egy toló vagy húzó mozgást is viszünk – na, ez már szelés. Persze a vágással sincs baj, egészen addig, amíg a penge tökéletesen éles, vagy az anyag elég puha. Ha azonban a körülmények együttállása már nem ennyire optimális, akkor a szelés a könnyebb feladat, ez adja a hatékonyabb eredményt.

merkur,slant

A ferdefejű borotva működési mechanizmusára van egy még szemléletesebb példa. Mi van akkor, ha nem adott a vágódeszkás répa nyújtotta szabadság, azaz mondjuk nincs elég hely, és a penge csak lefelé mozoghat? Akkor a megoldás az, hogy a nagyobb hatékonyság érdekében a pengének a mozgás irányához képesti szögén módosítunk, és így az anyagba hatolás után korlátozottan, de mégis megvalósul a szelés. S igen, a vizuálisabb típusú olvasó előtt már meg is jelenhett ennek a vágástípusnak a leghíresebb képviselője, a guillotine, azaz a nyaktiló. E méltóságteljes szerkezetben a penge egy irányban, oldalmozgás nélkül csúszik, és az él a simább vágás, a jobb eredmény érdekében ferde, azaz szel. Jelen példa esetében persze a szőrrel együtt a nyakat is, igen jó hatásfokkal. (És pont ez utóbbi, azaz a halálraítéltek kevesebb szenvedéssel történő kivégzése – tehát végső soron humanitárius szempontok – indították Guillotin doktort arra, hogy a francia nemzetgyűlésben a kivégzésekről szóló törvény módosítását indítványozza, javasolva a nyaktiló használatának kötelezővé tételét.) Hát kérem, ugyanígy működik a slant, a ferdefejű borotva. (Ez a vágástípus egyébként rendes borotvával is kivitelezhető, létezik rá haladóknak való módszer, de ez már egy következő poszt témája lesz.)

merkur,slant

A slant egyébként inkább haladóknak ajánlott készülék, és ez jól is van így, aláírom. A kezdőnek amúgy is minden baja van azzal, hogy egyszerre több mindenre kell figyelnie... Márpedig a slanthez igencsak hozzá kell szokni, eleinte a gyakorlott DE-borotválkozót is megtréfálgatja a furcsa tartás. Illetve pont, hogy nincs, nem is kell furcsa tartás, és épp ez okozza a kezdeti bénázást: mivel borotválkozás közben a tükörben a borotva fejét nézzük, a slantet is hajlamosak vagyunk folyamatosan „egyenesbe” állítani. Amikor azonban húzni kezdenénk, rögtön rájövünk, hogy a húzás irányához képest meg a nyél áll hülyén, és korrigálunk. Amíg azonban a ferde fejjel történő borotválkozás nem válik készséggé, ablaktörlő-szerűen döntögetjük jobbra-balra a nyelet, és persze nagyon hülyének érezzük magunkat. Olyanoknak meg aztán végképp nem ajánlom, akik valamilyen oldal- vagy állszakállt, bajuszt stb. szeretnének formázgatni: nekik a slant simán szívás. Gondoljatok bele: mivel a két szemben lévő oldal ellenkező irányban lejt, az a dőlés, amit mi a tükörben a fej kifelé néző oldalán látunk, pont az ellenkezője annak, amit a túloldalon épp megpróbálunk mondjuk a barkó széléhez passzintani. Persze úgysem találjuk el, csak sokadszorra, de addig mint egy megkergült metronóm, egyre idegesebben döntögetjük a nyelet jobbra-balra. Szívás, na, mondom.

merkur,slant

Persze, mint mindenhez, természetesen a slanthez is hozzá lehet szokni, plusz ugye milyen büszke dolog, ha valaki még egy szubkultúrán belül is valami obskúrus frakcióba tartozik... Az azonban bizonyos, hogy a slant valóban jó és alapos borotva – legföljebb egy ideig a barkó lesz minden borotválkozás után egyre rövidebb...

merkur,slant

Képek: Pamacs és penge

3 komment

Címkék: biztonsági merkur slant double edge

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr321808528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Native 2010.03.05. 11:09:13

Ez tök jó lett, nem tudtam, hogy a slant mit jelent, csak magát a szót hallottam. Szereznem kellene egy ilyet is :)

felfoldi.kornel 2010.08.02. 21:01:26

Legjobb a slant! Nekem egy Merkur van de "odavág" minden adjustable gillete DE-nek. (ilyen is van a háznál)
Ha erős a szakálad és babapopsi eredményt akarsz akkor ez a te borotvád!

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.08.02. 23:25:07

@felfoldi.kornel: hatékony, az biztos, de az erős szakáll és a babapopsi utáni vágy mellé vegyük oda azt is, hogy ne zavarjon az asszimetria... ;)
süti beállítások módosítása