Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • nem várt fordulat: én nem dobom ki, hanem megélezem mától, miután ma került hozzám nagyapám témába vágó szettje. ré... (2017.02.05. 12:12) Te miben gyűjtöd?
  • birkapásztor234: NAgyatádi laktanyában 1986-ban szembesültünk avval, hogy a Pitralont inni is lehet, sőt bozonyos k... (2016.05.24. 22:08) Pitralon – a legenda
  • Alias Freeman: Mi a véleményetek erről a 25000Ft-os beretváról?Megérte? Az "zár" saját fejlesztésü. kepfeltoltes.... (2016.05.04. 22:12) Borotvakések az IWÁ-n
  • lovcsiiii: @pamacs&penge: sziasztok,lehet óriási kérés, de megtudnátok adni Farkas Bertalan elérhetőségét... (2016.01.13. 16:15) Borotvák az űrben
  • Árpád Kajsza: A kétség eloszlatására legjobb a személyes kipróbálás: megtettem,mert a cikk alapján beleszerettem... (2015.11.30. 12:40) Razolution – penge penge hátán
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (27) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fenés (1) fésű (1) figaró (1) figaro (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (19) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (53) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Bay rum

2010.11.16. 07:00 pamacs&penge

 A manapság is kapható és használatos illat- és borotválkozás utáni szerek között ez az egyik legrégebbi és leghagyományosabb. Nézzük csak meg közelebbről is, miről is van szó, illetve ismerjük meg egy „kézműves” bay rum elkészítésének történetét.

bay_rum

A név természetesen egyrészt a rumból, másrészt egy nyugat-indiai (figyelem, itt kolumbuszi értelemben, azaz Antillák, Karib-térség) mirtuszféle, a fürtös szegfűbors (Pimenta racemosa) angol elnevezéséből ered (s mint ilyen, nem összekeverendő a konyhából ismert, angolul szintén „bay” babérral, a Laurus nobilis-szal). Eredetileg e fa leveleit és bogyóit áztatták az ugyebár szintén hagyományos regionális termékben, a rumban, s egyéb fűszereket és olajokat is adva hozzá gyógyászati és kozmetikai célokra használták: hajszeszként, illatszerként, izom- és ízületi fájdalmakra, láz- és fejfájáscsillapítóként. A XIX. sz. közepétől aztán elkezdték közvetlenül a levelek lepárlásával kinyerni a bay-olajat, s ez külön iparággá vált.

bay_rum

A bay-olaj és a bay rum kozmetikumok a térségben (Bahamák, Jamaika, Virgin-szigetek, Dominika, Florida stb.) máig hagyományos termékek, de a patinás angol márkák is szinte kivétel nélkül gyártják.

bay_rum

Találtam egy régi, magyar nyelvű leírást is, amely Czollner Vince patikus 1864-es receptgyűjteményéből származik. (Zseniális forrás, figyeljétek meg, egy korabeli patikus miket nem készített, a czipőfénymáztól kezdve a görögtűzön meg a tojásfestő-poron át a patkányirtóig. Ráadásul a maiaknál arányaiban biztos jóval alacsonyabb magisztrális díjért, lásd később.)

Bay-Rum: 30 gramm Bay-olaj 4 liter borszeszben nyolcz napig emésztendö, ekkor négy liter vizet adva hozzá, ujabbi nyolcz napig állani hagyjuk, naponta jól felrázzuk s végül megszürjük.

A bay rum összetételére mindazonáltal nincs pontos recept: a receptúra egyik gyártóról a másikra változik. A bay (-olaj) és a rum (szesz) persze alap, ezekhez különböző arányokban jöhet még szegfűszeg, fahéj, narancs, lime, mandarin, vanília stb. A bay rumok illatvilága mindezek ellenére viszonylag jól körülírható: jellegzetesen borsos, szegfűszeges-fahéjas, némi citrussal, esetleg vaníliával – azaz forraltboros, mézeskalácsos, puszedlis illat ez, de úgy ám, hogy egyáltalán nem geil és szirupos, hanem kifejezetten karakteres, férfias és száraz. Éppen ezért nyári melegben (lásd Karib-tenger…) ugyanolyan kellemes, mint télen.

bay_rum

Na, és akkor a lényeg: a borotvafórumon jött az ötlet, hogy a megfelelő alapanyagok összeválogatásával és beszerzésével készítsünk saját bay rumot. A projektben négyen vettünk részt, teljesen egyenlőtlen mértékben: az Ötletadó, aki Angliából az olajokat is megrendelte, a Végrehajtó, aki gyógyszerkutató vegyészmérnök párjával a keverést végezte, és a két Stróman. Utóbbiakból az egyik ugye jómagam, aki a megfelelő mennyiségű, jamaikai helyett ugyan kubai, de ott helyben vásárolt és igen jó minőségű rummal (Santiago Anejo) szálltam be. Láthatjátok, szó szerint a számtól vontam meg a falatot kortyot, azért ám ez is valami. (Egy ponton – nevezetesen az 500 g 70%-os alkohol gyógyszertári rablóára kapcsán – szó esett arról is, hogy költségoptimalizálás címén vegyük még be egy bizonyos Wesselényi utcai italmérés csaposát, aki 500 gramm 70%-os alkoholból bármikor simán kihoz 2000 gramm szintén 70%-os alkoholt – de aztán mégis inkább a megalkuvás nélküli minőségre szavaztunk.)

Photobucket

Íme a kiinduló recept (innen származik):

1 dl vodka, 2 evőkanál jamaikai rum, 1/4 teáskanál jamaikai szegfűbors (allspice), 1 rúd fahéj összetörve, 1 kisebb narancs reszelt héja, 2 száraz levél Pimenta racemosa (bay) vagy illóolaj. 2 hétig áztatni jól záró üvegben, száraz, hűvös helyen (de nem hűtőben), aztán átszűrni több réteg kávéfilteren és szép üvegbe töltve használni.

Mindez aztán praktikus okokból némileg egyszerűsíttetett, és áztatás helyett végül olajokat használtunk, így ez lett a végleges összetétel:

- 500 gramm 70%-os alkohol
- 1,5 dl kubai rum
- 20 csepp fahéjolaj
- 10 csepp szegfűbors- (allspice-) olaj
- 10 csepp édesnarancs-olaj (sweet orange)
- 210 csepp bay olaj
- víz (a maradék mennyiség, hogy kijöjjön a könnyen négyfelé osztható 1 liter)

bay_rum

Innentől már csak értő kezekre és szakértő keverésre volt szükség, de ahogy már említettem, és a fenti képen látható, ebben sem volt hiány. (Figyelem: a háttérben egy kultikus eszpresszógép: a karos Arrarex Caravel is látható.)

Kérem szépen, a végeredmény egyszerűen kiváló lett. Ízlés dolga persze, ráadásul én a Geo. F. Trumper Bay Rumja alapján már tudtam, hogy mire készüljek, s így azt is, hogy kedvelem ezt az illatvilágot – de a mi kézműves bay rumunk mégis minden várakozásomat fölülmúlta. S ami a legszebb: csak, mert tetszett, még valamikor a nyár elején szerváltam az eBay-ről egy régi amerikai, mázas kerámiabutélkát, amilyenben anno több márka is árult kölnivizeket és afterséveket – s az enyém esetében, mint a képen is látható, Colonel Conk Bay Rum volt. Nos, ebbe került az én aftersévem is – és ennél kerekebb már nem is lehet ez a történet.

bay_rum

 

Képek: web, St. John Historical Society, Pamacs és penge

 

18 komment

Címkék: kozmetikum aftershave bay rum

A bejegyzés trackback címe:

http://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr812449831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

rty42 2010.11.16. 11:08:41

Volt alkalmam megszaglászni ezt a cuccot és engem meggyőzött.
a Colonel Clonk-os kiskancsó pedig abszolút must have :)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.11.16. 11:18:03

@rty42: elő-előfordul a béjen, egy eladónál a múltkor mindkettő (kölni és aftersév) volt, alig bírtam megállni a kapzsihörcsögölést. :)

fonthunter 2010.11.16. 11:28:16

Jó munka fiúk! Így járnak azok akik a saját bőrükön tapasztalják a hagyományok ápolását! :)
No meg engem is felcsigáztatok! ;)

mry314 2010.11.16. 13:32:03

@fonthunter: Fonti, Te is szeretnél egy kis mintát? :)

fonthunter 2010.11.16. 13:55:14

@mry314: Háát, ha jutna belőle egy pár csepp "kóstoló", annak nagyon örülnék biz'a! :)

mry314 2010.11.16. 14:14:24

Fonti, megbeszéltük. "Odaát" megdumáljuk a részleteket...

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.11.16. 14:58:58

@mry314: nagyon kínálgatod, nagyon kínálgatod – valld be, hogy nem is ízlik!
:D

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.11.16. 16:06:04

Ez nagyon jó:)
Esetleg Pamacs és Penge brand egyéb termékekkel?:)

mry314 2010.11.16. 16:10:41

@pamacs&penge: Naaa.... Honnan tudod, mennyit csináltunk még "okosba"? :)

Meg aztán Fontit nem hagynám ki a jóból! (Több edénykém úgysincs...;) )

Medve11 2010.11.16. 17:19:24

Hehe. A stróman ;) Jó cucc, annyi bizonyos! Igen tetszik!

Hipra 2010.11.17. 07:50:50

Fantasztikus, gratulálok hozzá, igazán stílusos a butelka is :)

SicTransit 2010.11.19. 10:33:35

A fórumos Bay Rum nagyon jó! Mókás dolog ilyen karácsonyi süti illattal befejezni a borotválkozást!

PeterMQ 2013.03.22. 21:54:40

Sziasztok!

Ha szeretnétek kipróbálni esetleg bolti Bay Rum-ot én múlt hónapban rendeltem az USA-ból Suavecito üveges bay rum aftershavet az eredeti recept alapján. Szerintem az egyik legjobb aftershave, bár Trumpereken kívül nem sokat próbáltam még.
Nos a lényeg, hogy maradt még egy üveg és feltettem jófogásra. Ha valakit érdekelne, ott megtalálja az elérhetőségemet.
www.jofogas.hu/vi/8864997.htm

Edvárd ha gond, hogy ide írtam nyugodtan töröld!

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2013.03.22. 22:08:52

@PeterMQ: dehogy baj, sőt, tudod, mit, szerintem meg is veszem. Folytassuk magánban. ;)

Heller 2014.01.08. 22:06:15

Sziasztok!

A hozzávaló olajokat hol lehet beszerezni?

W124 2014.11.22. 22:50:10

Hali,

a 210 csepp az kb hány ml? 5 millis üvegekben árulják, kérdés, hogy az mire elég.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2014.11.24. 12:59:45

@W124: Sajnos nem tudom pontosan. Ha a cseppentős C-vitaminra vagy az ugyanolyan üvegcsében lévő Béres-cseppre gondolok, az asszem 30 ml, és akkor biztos vagyok abban, hogy az 5 ml, az biztos nem elég kábé 200 csepphez.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2014.11.24. 13:05:00

@W124: egy gyors netes keresés után úgy látom, hogy folyadéktól függően 1 milliliter nagyjából 20-30 csepp. ;)