Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • Counter: @GBL: Hát mert a csókai húskombinát terméke volt. Csóka egy település neve. vajdasag.rs/Cs%C3%B3ka (2018.07.22. 14:15) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • nem várt fordulat: én nem dobom ki, hanem megélezem mától, miután ma került hozzám nagyapám témába vágó szettje. ré... (2017.02.05. 12:12) Te miben gyűjtöd?
  • birkapásztor234: NAgyatádi laktanyában 1986-ban szembesültünk avval, hogy a Pitralont inni is lehet, sőt bozonyos k... (2016.05.24. 22:08) Pitralon – a legenda
  • Alias Freeman: Mi a véleményetek erről a 25000Ft-os beretváról?Megérte? Az "zár" saját fejlesztésü. kepfeltoltes.... (2016.05.04. 22:12) Borotvakések az IWÁ-n
  • lovcsiiii: @pamacs&penge: sziasztok,lehet óriási kérés, de megtudnátok adni Farkas Bertalan elérhetőségét... (2016.01.13. 16:15) Borotvák az űrben
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (27) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fenés (1) fésű (1) figaró (1) figaro (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (19) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (53) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Törött lével ludfiak

2012.02.07. 10:45 pamacs&penge

Ilyen aztán még végképp nem volt: jöjjön egy – végül is –... gasztroposzt!

Photobucket

Az év végén ugyanis két igen jó könyvre tettem szert: Bogdán István Mestere volt egykor című művére, illetve a Budapesti Borbélyok és Férfifodrászok Ipartestületének jubileumi emlékkönyvére – időnként mindkettőből szemezgetek majd, érdemes. Kezdjük most az utóbbival. Ezt az emlékkönyvet a fent nevezett testület az alapítása ötvenedik évfordulójára, 1935-ben adta ki. Szórakoztató, tanulságos és elgondolkodtató kordokumentum, korabeli szakmai tabló fényképekkel, hirdetésekkel. Rögtön az elején olvashatunk egy dolgozatot, amelyben részletek vannak Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1628-as, Borbély Lukács és Borbély Mihály céhmesterekhez kiadott rendeletéből. Vigyázat, már a felütés is igen komoly: „Mivelhogy pedig minden-féle mesterség és tudomány Istentől vagyon, főképpen pedig a borbély, – jól tudatik, hogy a borbélyság felette nagy dologgal jár és gyakran sok tudatlan borbélymester mián sokaknak halálok is történtek.” Ajjaj! Persze ne felejtsük: a borbély itt még eret vágott, fogat húzott, operált is... Na de nézzük központi témánkat, amely a szent dualizmus: a kaja és a pia köré szerveződik. A lényeg: a legényből mesterré váló ifjú szépen állja ki a próbákat, mutatja be kötelező remekeit (a borbélymester-jelöltnek a következő orvosságokat kellett elkészítenie: „I. a nagy érlelő, II. fekete diacorum, III. szürke diacorum, IV. szederjes diacorum, V. zöld citromsárga irat, nehéz irat és az erős veres irat”), közben pedig háromszori áldomás-adást, ezek részeként köszönő-poharat, majd a végén mesterasztalt biztosítva köteles a céhmestereknek kedveskedni. De nem ám akárhogyan és akármivel, íme a menü és a szabályok.

„Az köszönő-pohárhoz tartozik: első tál étek sóba ecetbe főve tisztességes hallal, második tál étek éles lével tyukok vagy csukfiak, 3. velős koncokkal tyukok rizskásával annak módja szerint, 4. törött lével lud vagy ludfiak, 5. pecsenye tyukokkal borsporral meghintvén, ezen felül egy lepény, ezek után gyümölcs, ekkor tartozik négy veder borral és négy font viasz-szal. Vacsorára is tartozik két tisztességes tál étekel egy pecsenyével és lepénnyel.”

„Harmadszor is tartozik az ifju mester a mesterasztalnak is beszolgáltatásaival, amikor a mesterek kívánják. Ebédre első tál étek: Sóba ecetbe tisztességes hal vagy csuka vagy retke, két gyümölcsös lével három lud öreg tálra, ennek is szerszámát megadva annak módja szerint, pecseny tyukokkal együtt, azon felül egy jó lepény és gyümölcs, ekkor tartozik az ifju mester hat veder borral, hat forinttal, hat font viasszal, a két céhmesternek ajándékban két tisztességes hüvely késsel. Vacsorára is hideggé téve öreg tálra malachus éles lével, annak is szerit megadván, második is legyen valamely tisztességes tál étek, harmadik pecsenye tyukokkal együtt, akkor is egy lepény, azonkivül gyümölcs. Hogyha pedig a mesterek felesen lennének és két asztalra telnék, azfelyül megírt mód szerint mindenik asztalra ugy főzessen az ifju mester, ha pedig az étkeknek beszolgáltatásában valami szerszám miatt fogyatkozás találtattnék, a mestereknek az ifju mester kedvüket keresse abból is.”

Szép egy trakta volt tehát a mestervizsga. Csak azt tudnám, mi lehetett az „éles” meg a „törött lé”. Ötlet?


3 komment

Címkék: kult történelem borbély gasztro ipartörténet

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr604074438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silent Bob 2012.02.07. 11:26:14

Törött lé:
A húst sós vízben kezdik főzni, „tégy egy darab fejér kenyeret belé, vereshagymát, egynéhány petrezselyemgyökeret; ezeket meg kell jól főzni, és mikor megpárolod, a kenyeret, hagymát, petrezselymet, szűrd át a szitán, és a hús levével feleresztvén tedd a tűzhöz, szép aprón hasogatott petrezselyemgyökérrel együtt főzd meg jól; sáfrány, gyömbér belé, tálald fel.”

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2012.02.07. 15:44:00

Bubu barátom írta személyesben, de kiteszem: „Szerintem az éles lé az átszűrt, letisztított, kész leve(s)t jelentheti, mely lehet duplán beforralva (így már erőlevesről beszélünk), míg a törött lé a visszamaradt, zavaros "leves", amelyet használhatnak mártások, szószok, pecsenyelevek készítéséhez.”