Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaró (1) figaro (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Cobra – szépség és megalkuvás

2013.03.30. 14:41 pamacs&penge

 Qka szólt, hogy szeretném-e tesztelni a Cobrát. Az hamar tisztázódott, hogy sajnos nem egy Shelbyről van szó, de azért a maga nemében szintén igen izgalmas a dolog: a Cobra nevű, az injektoros Feather pengére épített borotva-fenevadról. Naná, hogy jöhessen!

 photo IMG_5860_zpsdbb6fd74.jpg

A Cobra a ClassicShaving saját projektje, ők gyártatják valakivel (a nyél alján az olvasható, hogy GALCO, de rákeresve nem találtam semmilyen nyomot) és forgalmazzák. A készüléket egyenesen a Feather injektoros pengéire: a Professional családra tervezték. Ez a sorozat normál üzemben a Feather cserélhető pengés borotvakéseiben: az Artist Club nyitható és hagyományos japán fixnyelű változataiban szolgálnak. (Pro pengék és Artist Club készülékek képei, árai itt.) Gondolhatjátok, milyen minőségű és élességű pengék ezek, hiszen a hagyományosborotválkozás-kedvelők körében világsztár zsilettjén és a Pro sorozaton, meg persze a mindenféle ipari pengéken túl a Feather az egyik legfontosabb orvosi pengegyártó is (érdemes rákukkantani a szemsebészeti pengéikre...)

 photo IMG_5906_zps3d1c8c81.jpg

Az injektoros Professional penge egyébként négy változatban is kapható, 8 mm széles és 50 mm hosszú, rajta a lekerekítések miatt kábé 47 mm-nyi éllel – tehát a sztenderd zsilettpenge élhosszához (37 mm) képest egy centivel nagyobb, szép széles sávot húz le.

 photo IMG_5903_zps3e05eea8.jpg

Híresen éles pengék ezek, volt is, aki figyelmeztetett, hogy a hírek szerint Cobra plusz Feather Pro egyenlő a véres orcával.

 photo IMG_5879_zpse6110165.jpg

Na de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk a külcsínt meg az adatokat. A Cobra tekintélyes súllyal dicsekedhet: 97 g – egy tízdekás borotva a tenyérben már igencsak komoly jelenléttel bír. Teljes hossza 10 cm, a feje 53 mm széles. A nyele nem egyszerű rúd, hanem csodásan formatervezett elem: a nyakánál háromszög profilú és 10 mm széles, aztán a vége felé folyamatosan gömbölyödik, így ott már konkrétan félkör keresztmetszetű (16 mm). A nyél háta sima és tükrös, nagyon szép ívben fut a fejig, a belső része merőlegesen bordázott, és oldalról hullámos nézve hullámos profilú, mert ujjvájatok is vannak rajta.

 photo IMG_5854_zps92970c2d.jpg

Az egész igen esztétikus és vonzó külsőt eredményez, de a nyél ilyetén kiképzésének sajnos komoly hátránya, hogy gyakorlatilag egyetlen fajta fogásba kényszerít. Ha a borotvát nem a tervezett módon, a fejre merőlegesen, hanem a fej hossztengelyében akarjuk fogni – én szeretem így –, akkor a nyél hátának keskeny élét szorítjuk, ami instabillá, billegőssé teszi  és bizonytalan érzést ad – ez semmilyen borotvakészüléknél nem előnyös.

 photo IMG_5874_zpsae7c34c6.jpg

A pengét úgy kell betenni, hogy a nyaknál található kis forgórészt valamelyik oldalra kibillentjük (a végén egy kis rugós dudor van).

 photo IMG_5870_zps2dd2a641.jpg

Ez felszabadítja a kétoldalt egy-egy kis tengelycsavaron forgó alaplapot, amely szépen lehajlik.

 photo IMG_5867_zpsf01dfe46.jpg

Ráhelyezzük a pengét a hornyokra.

 photo IMG_5882_zpsdf6dbfce.jpg

Aztán óvatosan fölhajtjuk az alaplapot, és a forgórészt függőlegesre állítva, a kis rugós dudort ezzel bepöccentve fixáljuk.

 photo IMG_5837_zps62387aa6.jpg

A folytatást illetően viszont most sajnos nem dicséret következik. Az alaplap ugyanis számomra megbocsáthatatlanul komoly holtjátékkal mozog minden irányba. Ennyi pénzért én bizony már valamilyen sokkal szigorúbb passzentosságot várnék el. A Cobrán még az is előfordult, hogy szemmel láthatóan nem volt tökéletesen párhuzamos az él a fejjel, és az alaplapot kézzel nyomkodva igazgattam helyre. 170 dollárért azért ez nem kellene, hogy így legyen. A hasonlóan igen magas árkategóriában mozgó Feather All Stainless műszaki pontossága és kiviteli minősége ehhez képest bizony összehasonlíthatatlanul jobb. Arra sem igazán tudtam rájönni, hogy az alaplapot tartó, és a forgást biztosító két csavarnak miért kell jóval nagyobb lyukban lötyögnie, ami természetesen a holtjáték egyik oka is.

 photo IMG_5849_zps6c5b1091.jpg

Az oké, hogy öntvény és nem CNC, de akkor egyrészt legyen olcsóbb, másrészt szerintem egy öntvény is megtervezhető és kivitelezhető pontosabban, úgy, hogy minimális legyen az átmérőkülönbség. Van elég bicskám, ilyen árszínvonalú sorozatgyártott zsebkéseknél ehhez képest már nemhogy nem milliméteres, de még csak nem is tizedmilliméteres toleranciákról beszélünk. Az is nagyon slendrián dolog, ahogy a nyél belső fele és a forgórész találkozik. Mert az rendben van, hogy itt kell egy kis távolság, hogy ez az elem szorulás, súrlódás nélkül ki tudjon oldalra fordulni, na de ez nem indok arra, hogy – ahogy a képeken jól látszik is – a szép hullámvonalat megtörve hirtelen egy jó milliméteres magasságkülönbség is legyen köztük. Szóval a konstrukció megvalósítása számomra bizony csalódás, olyan bosszantó hibák vannak benne, amilyeknek ilyen ár mellett igazán nem lenne szabad létezniük.

 photo IMG_5833_zps33a8cbce.jpg

Hanem nézzük a működést! Hát nézni, azt tényleg kell. Mit hogy nézni – figyelni, koncentrálni erősen! A Cobra a Feather pengével fölszorozva bizony nem ismer kegyelmet. Hihetetlenül alapos, az már csak igaz, de semmit nem is bocsát meg. Olyan lágyan és olyan könnyed pillekézzel kell vele dolgozni, amilyennel csak lehet. Tökéletes bőrt kíván: pattanás, egyenetlenség nem ajánlott. Vérfürdőt egyszer sem rendeztem, de ahol más készülék és penge is tud pontvérzést okozni rajtam, na, ott a Cobra ki nem hagyta volna, még a legnagyobb óvatosság mellett sem. Viszont kellemes meglepetés volt, hogy az egyhetes, tehát nagyon hosszú borosta ugyan természetesen gyorsan eltömíti, de ezt kiváló-könnyen ki lehet öblíteni a penge meg az alaplap alól-közül. Lustáknak, ritkábban borotválkozóknak tehát való. Akiknek viszont egyáltalán nem, azok a kezdők. A Cobra ugyanis olyan mértékű odafigyelést és óvatosságot kíván, ami egy gyakorlatlan júzernek még megoldhatatlan feladat. Olyan napokra azonban, amelyeken veszélyesen kívánunk élni, kifejezetten izgalmas választás.

 photo IMG_5829_zpsbedb637d.jpg

A teszt konklúziója számomra az, hogy az ötlet, hogy legyen egy biztonsági borotva is, amely a Feather Prókat használja, és ennek megvalósítása kiváló, dicséretes és támogatandó dolog. A Cobra ergonómiája egyoldalú ugyan, de mint mindenhez, természetesen ehhez is hozzá lehet szokni – főleg, ha motivál a szerelem, és ugye ki az, aki e miatt soha nem kötött még kompromisszumot valamilyen vásárlásakor. 170 dollárért azonban elhamarkodottan piacra dobott, prototípus jellegű konstrukciós minőséget kapunk, s ezen illene majd javítani.

Qka, köszi!

 

Képek: PésP

 

4 komment

Címkék: cobra biztonsági feather single edge

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr925183865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mad. just mad. 2013.03.30. 15:47:32

Tetszetős, meg minden, de... Az ára sem túl vonzó, minőségi problémák is akadnak, a penge szélessége sem erre lett kitalálva. Igen, kell ilyen, picai rés, de talán nem ez.
Viszont az AC cserélhető pengések vonzóak lehetnek a...nem késsel borotválkozóknak (én is nézegetem őket jó ideje, most még árleszállítás is van).
Arról tudunk valamit, hogy mi a különbgés a négyféle penge (sima, light, super és guard) között? A Guard lehet a kezdő típus, "biztonságos" kialakítással, de a többi?
Ja, amúgy meg: köszönjük a tesztet (Qka, neked is)! ;)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2013.03.30. 15:52:10

@mad.just mad.: hogy mi a különbség a Pro pengék között, azt egyszer, amikor nagyon rajtam volt, hogy veszek Artist Clubot, elkezdtem tanulmányozni, de emlékeim szerint minél több mindent olvastam róluk, annál jobban belezavarodtam... Szerintem irdatlan különbség aligha van köztük. (Őszintén szólva azt sem tudom, én melyiket használtam a teszthez, milyet adott a Qka, majd ő megmondja. :) )

mad. just mad. 2013.03.30. 16:02:20

@pamacs&penge: Tankjóu! :) A Guardnak valamilyen bordázása van, a többire nem jöttem rá leírásokból. Ha mégis rászánom magam az AC vásárlásra, majd rájövök :>

Dopey 2013.03.30. 17:59:35

Ed, az arany középutat használtad. :-)
Elviekben 3 féle penge használható hozzá:
1. feather pro (ezt használtad): www.executive-shaving.co.uk/feather-razor-blades-injector-cobra-shavette.php

2. feather pro guard: www.executive-shaving.co.uk/feather-proguard-injector-razor-blades.php

3. feather pro super, ezzel állítólag nagyon vigyázni kell :-): www.executive-shaving.co.uk/feather-professional-super-injector-razor-blades.php