Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaró (1) figaro (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Borotvák az űrben

2011.02.18. 08:09 pamacs&penge

 Nem is gondolnánk, hogy az űrben történő borotválkozás milyen problémákat vet föl, mennyi szempontot kell figyelembe venni, a végén pedig az űrhajósoknak is milyen gyakorlati nehézségekkel kell szembenézniük.

razor space borotva űrhajós

Mindezek legelőször az első hosszabb időtartamú űrutazások során merültek föl. A legelsők, a Mercury-program legénységei még csak órákat (1 nap 10 óra volt a maximum) voltak fönn, így a borotválkozás, mint szükséglet még persze föl sem merült – nem úgy később, 1965-66-ban a Gemini-programban (ekkor már egy- és kéthetes repülés is volt), majd az 1969-es holdraszállást, és valóban hosszú, űrben történő tartózkodásokat is adó Apollo-programban. Először is egy biztosnági szempontot kellett figyelembe venni: el kellett kerülni, hogy a levágott borosta a súlytalanságban elszabaduljon, és lebegve műszerek, berendezések belsejébe jusson. Előzetesen kísérleteztek ugyan vákuumos kiegészítőkkel ellátott villanyborotvákkal, de ez a megoldás nem igazán működött. Kiderült aztán, hogy a nem habzó borotvakrém/biztonsági borotva kombó a fenti biztonsági szempontok tekintetében megfelel, így a Gemini-program űrhajósai már sztenderd, kereskedelmi forgalomban kapható Gillette-eket és nem habzó – brushless – borotvakrémeket vittek föl magukkal – használni azonban nem használták őket, és visszatérvén inkább jókora borostát viselő arccal csókolták meg a Földet. Nem is csoda, hiszen a „terepen”, azaz az űrben egy súlytalansági borotválkozás kivitelezése igencsak macerás, cserébe viszont marhára nem fontos. A fő gondot nem is nehéz kitalálnunk: folyó vizes öblítés hiányában a biztonsági borotvák roppant gyorsan eltömődnek krémmel-borostával, így borotválkozás közbeni és utáni tisztításuk is roppant melós. A súlytalanságban a felületi feszültségnek köszönhetően pedig a víz vagy a borotvakrém is erősen tapad az arcra, és nem olyan könnyű eltávolítani.

razor space borotva űrhajós

Az biztos, hogy az első űrborotválkozásokat végül csak az Apollo 10 személyzete végezte, 1969 májusában, ezt még a NASA honlapja is említi. Két hónappal később, 1969 júliusában indult az Apollo 11, amely az első holdraszállást is végrehajtotta, és ezen már nem csak az űrhajós személye, hanem a borotva és a borotvakrém típusa is ismert. Egy, a fedélzeten fölvett filmen Michael Collins még borotválkozik is, a fenti képen látható, Gillette Techmaticból és Old Spice brushless krémből álló felszerelése pedig utóbb a Smithsonian National Air and Space Museum gyűjteményének tulajdona lett. (A legénységből csak Collins borotválkozott rendszeresen, az elsőként a Holdra lépő Armstrong állítólag csak a földet érés után, az őket az óceánból összeszedő helikopterben borotválkozott meg, hogy mégse szőrösen lépjen ki a kamerák elé.) A borotvafelszerelés egyébként nem a NASA által előírt és rendszeresített felszerelés, hanem az űrhajósok számára engedélyezett kisebb, személyes csomag, az ún. personal preference kit része volt, amelyet bizonyos határokon belül maguk az asztronauták állíthattak össze. Az Apollo 12-n például az ismét jelenlévő Techmatic borotva mellett Gillette K-34 krémet is használtak, de tudjuk, hogy járt az Apollókon Mennen borotvakrém is.

razor space borotva űrhajós

Az Apollo 7-en az űrben is járt Walter Cunningham űrhajós később a hosszabb távú űrkabinos élet feltételeinek tanulmányozását is földi feladatául kapta, és ennek során tesztelte, majd tette le a voksát a mechanikus, felhúzható borotvák mellett, amelyek elektromos áram nélkül, a borostát tartályban gyűjtve dolgoztak. Egy ilyen borotva aztán élesben elsőként az Apollo 14-en bizonyíthatott, ahol a legénységéből ketten is használták. A képen ennek a modellnek a Földön tesztelt prototípusa látható.

Photobucket

Ilyet használt az Apollo 16 egyik űrhajósa is (a Geminiken még ketten, az Apollókon már mindig hárman voltak), és azt tapasztalta, hogy ha sűrűn, azaz naponta használja, akkor jó eredményt ad, de a kétnapos borostát már inkább tépte. A társai Wilkinson biztonságikat használtak, ők pedig a korábban már tapasztalt eltömődésre panaszkodtak. Túl gyakran mindenesetre ők sem borotválkoztak, mert az alábbi képen, amely a vízre érkezett leszállóegységből történő boldog előmászásukat mutatja, bizony mindannyian igencsak borostásak.

razor space borotva űrhajós

Úgy tűnik tehát, hogy egyrészt a NASA részéről nincs az ápoltságra vonatkozó policy, másrészt az asztronauták számára tovább sincs igazán hatékony és kényelmes megoldás, és ha lehet, valószínűleg manapság is inkább a lehető legkevesebbszer borotválkoznak. Ha viszont igen, akkor a kevesebb űr- és súlytalanságbéli macera miatt inkább villany- vagy mechanikus borotvát használnak. Akik pedig ragaszkodnak a pengéhez, azok maradtak a nem habzó borotvakrémnél – és folyamatosan törölgetik a kendőbe a borotvát.

Természetesen szerettem volna a témának nem csupán az amerikai, hanem a szojuzos meg interkozmoszos oldalát is érinteni, de ez nem bizonyult túlontúl egyszerűnek, és ebben orosztudásom haloványsága biztos ugyanúgy benne van, mint a neten elérhető dokumentumok és képek jóval szűkebb volta. Egy biztos: a mi Farkas Bercinket aztán sose lát(hat)tuk borostásan!

Illetve még egy valami biztos: a Pamacs és penge már szervált ám egy Gillette Techmaticot, úgyhogy nemsokára ennek a tesztjét is olvashatjátok – nézzétek majd el, hogy azt papírkutya módra csupán földi körülmények között készítettem.

Képek és források: Smithsonian Air and Space Museumairspacemag.com, Space Flown Collectibles, Heritage Auction Galleries, European Space Agency, NASA Images

52 komment

Címkék: történelem űrhajózás biztonsági gillette old spice borotvakrém techmatic

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr652668122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newnt55 2011.02.18. 08:29:42

Nem gondoltam volna, hogy borotválkoztak az űrben. Én azt hittem valami speckó szőrtelenítő krémet vagy folyadékot használtak esetleg. Érdekes lenne Bercit megkérdezni, hogy a szovjeteknél mi volt az ilyen irányú utasítás.

rty42 2011.02.18. 12:00:17

hát a nyomorultak miért nem borotvakést használnak? Abszolút tökéletes megoldás.
Mondjuk a helyigény egy minimálisan szükséges fenő alkalmatossággal együtt már jócskán számottevőbb mint egy DE...
Mindenesetre ismét egy érdekes téma remekül összeszedve. Köszönet érte!

Nash vs. Keynes 2011.02.18. 12:30:23

próbáltam valamit találni az orosz neten erről nem túl sok sikerrel:
Itt annyi írnak, hogy a borotválkozás gondot jelent az űrben. A legtöbb ember biztonsági borotvával szeret borotválkozni, ebből a célból speciális nedvesítő folyadékot és krémet hoztak létre. A közönséges mechanikus vagy villanyborotva (űr)repülésnél nem használható mert veszélyes. A levágott szőrszálak és a szőrpor (orosz tükörfordítás) azonnal a levegőbe és onnan a tüdőbe kerülhet. Az űrhajósok számára kifejlesztett mechanikus borotvák egyfajta szimbiózist jelentenek a borotva és a porszívó között.

pamacsespenge.blog.hu/2011/02/17/borotvak_az_urben
Даже бритье является некоторой проблемой в космосе. Большинство людей любит бриться безопасными бритвами, для этого разработаны специальная смачивающая жидкость и крем. Механической или электрической бритвой обычной конструкции в полете бриться просто нельзя — это опасно: срезанные волоски и волосяная пыль немедленно попадут в воздух, а с ним — в легкие. Механические бритвы, разработанные для космонавтов, представляют собой «симбиоз» бритвы и пылесоса.

Nash vs. Keynes 2011.02.18. 12:31:20

úgy tűnik linkelni nem lehet, még egy kisérlet..
www . astronaut.ru/bookcase/article/article145.htm

Nash vs. Keynes 2011.02.18. 12:39:35

Kubaszov is említi az egyik írásában (В КВАРТЕТЕ С «ДНЕПРАМИ»), hogy ébredés után (Berci is úgy tűnik kipihente magát) borotválkoztak, úgyhogy Farkas Bertalan talán meg lehetne keresni ezzel a kérdéssel :)

Nash vs. Keynes 2011.02.18. 12:49:40

Hülye vagyok, utána közvetlenül írja is hogy a sokak számára ismert Agidel márkájú borotvát használják. Csak itt óvatosabban kell bánni a levágott szőrszálakkal mint a földön. Egy speciális szűrőbe gyűjtik őket, amit, ha megtelt, porszívóval tisztítanak. Fontos ez az óvatosság, mert észrevétlenül be lehet lélegezni a borostát.
találtam képet is egy régi Агидель borotváról, nagyjából mindenkinek ilyen volt. Szinte érzem a szénkefék szagát a képről. :) Apám is használt ilyet..
http ://www.ufa.kp.ru/f/12/image/68/20/1562068.jpg

Бреемся «Агиделью» — марка эта многим известна. Только здесь со сбритыми волосками приходится обходиться куда строже, чем на Земле: они собираются в специальном фильтре, который по мере наполнения очищается с помощью пылесоса. Такая предосторожность не лишняя: не заметишь, как вдохнешь плавающую пылинку.

Nash vs. Keynes 2011.02.18. 13:10:30

Utolsó orosz vonatkozás, nem spammelek tovább :)

februárban volt 55 éves az űr borotvát gyártó baskiriai cég. Régi motorosnak számítanak az űriparban, a kezdetektől rész vettek a Восток», «Восход», «Союз», «Прогресс», és a «Салют» űrhajók és űrállomások építésében.

Az űrborotvát 71-ben készítették és 1972-től sorozatban gyártották. «Агидель-1К» volt a típusa. "Mikroporszívós" villanyborotva volt.
http ://www.uppo.ru/images/citizen/n1_2.gif

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.02.18. 15:34:48

@Nash vs. Keynes: reméltem, hogy akad azért majd egy oroszos, köszi az infókat! ;)

Nash vs. Keynes 2011.02.18. 15:39:34

@pamacs&penge: szívesen, elég kalandos volt cirill billentyűk nélkül, de izgalmas a téma úgyhogy bőven megérte a bénázást. :)

GBL 2011.02.18. 16:23:07

Ezt a cikket, kéééész! :)))

halfevil333 2011.02.18. 20:00:15

Ez érdekes volt, ilyen megközelítésben még nem gondoltam az űrutazásra, sem a borotválkozásra!
Igaz, hogy 35 cm-es arcszőrzet tulajdonosa vagyok, de nekem is van egy-két régi, szép nyeles borotvám.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2011.02.18. 20:20:39

Én azt hittem mindezidáig, hogy a Zűrhajósoknak a súlytalanság miatt befelé nő a szakálluk, azt meg lerágják.

Mr. Waszabi 2011.02.18. 21:22:52

Úrhajósnak lenni csak akkor jó, amikor már felszedtek a tengerből és a reptéren az újságírók előtt élve szállsz ki a helikofferből. A többi része szopás. Mi sem természetesebb számunkra itt lenn, m,int egy gőzölgő kávé reggel, borotválkozás bármivel. Csupán kényelmi szempontok vannak. Odafenn, ha "kiborul" a kávé, össze kell porszívózni a buborékokat, különben az életedbe kerülhet, ah letüdőzöd. Vagy a kenyérmorzsa. Keserves és nagyon mű élet lehet. Ja, és ezen felül rengeteg fontos kísárlette kell elvégezned, amihez nem is értesz, még is mindent bele kell adnod, mert a földiek nem lehetnek ott helyetted. Rajtad a világ szeme? Nem is olyan jü mindig fókuszban lenni. És még azt is észreveszik idelenn, ha kivered a farkad, mert rád vannak kötve a monitorozó kütyük és ászreveszik a szívritmus/vérnyomás változást. (Tényleg, hogy oldják meg?Zacskóba?;)

]{udarauszkasz 2011.02.18. 21:30:02

szaraz akkumulatoros borotva, szakallvago, meg egy morzsaporszivo. Es nem szall szanaszejjel a sulytalansagban.
Egy hetig siman ki lehet birni. Meg sztem valamennyi maganeletet nekik is biztositanak, foleg, ha honapokig fent vannak.

]{udarauszkasz 2011.02.18. 21:31:16

Azonkivul nem feltetlenul kell borotvalkozni, habar kajalas kozben eleg kenyelmetlen tud lenni, foleg sulytalansagban.

dkayjaykay 2011.02.18. 21:48:00

Akkor most én elmegyek a Science Museum-ba itt Londonba, és megkérdezem ugyanerről az ott álló okos embereket, és az itt olvasott tudást felhasználva elmagyarázom neki, ha esetleg nem tudják :))) Nagyon érdekes volt a cikk, köszi.

Én ilyet találtam itt (1:50-től), igaz, inkább hajvágást mutatnak, de a lényeg (problémák), gondolom ugyanaz:
videa.hu/videok/tudomany-technika/mindennapi-elet-az-urallomason-asztronautak-iss-nemzetkozi-urallomas-z2v7SWOyVwkr6Wax

kyanzes (törölt) 2011.02.18. 22:14:17

Több megoldás is ígérkezik:

- küldjenek fel kizárólag nőket
- tegyék ki a férfiakat egy komolyabb hormonterápiának
- hagyják a francba a borotválkozást

Egyébként ha továbbfejleszik, az alábbi eszköz is ígéretesnek tűnhet:

www.youtube.com/watch?v=5bgRszdUdhQ

:)

KenSentMe 2011.02.18. 22:19:54

@]{udarauszkasz: Azt remélem tudod, hogy egy kiló tehernek az űrbe juttatása 1 kiló arany árával egyenlő.. ezért nem favorizálják a morzsaporszívót és társait nettó hülyeségre.

@waszabi: Én akkor is kipróbálnám, milyen űrhajózni, ha a farkamat se tudnám kiverni, kávét se ihatnák, szakállat növesztenék és még a szarás se menne olyan kényelmesen, mint idelent, mert ugye húzza ki a gravitáció az emberből a kábelt.. de gondolj bele, kevesebben jártak az űrben, mint ahányan olimpiát nyertek.. egy olyan élmény, amit szinte senki sem élhet át.. Ferrarija minden köcsögnek lehet, de űrutazni az valami egyedi és exkluzív.

]{udarauszkasz 2011.02.18. 22:37:31

hat en nem az exkluzivitas miatt probalnam ki az urutazast, hanem mert csak. A sikloernyozest se azert nyomom, mert annyira szeretnek feltunni, meg jampeckodni, hanem mert 8 eves korom ota a repules a hobbim.
Mas kerdes, hogy vagy penzem van ra, vagy idom, a ketto egyutt sose jon ossze.

Mr. Hilter 2011.02.18. 22:40:47

@kyanzes: A női asztronauták csak összemenstruálnák az egész űrállomást. Nomeg nekik ugye ott van a hónaljpamacsvágás és a bikinivonal karbantartása is, egyébként visszatéréskor úgy néznének ki, mint a yeti. Tényleg, a NASA fejlesztett valami elfogadhatót a női űrhajósok 0 g lábszárgyantázása ügyében?

]{udarauszkasz 2011.02.18. 22:54:11

hat ha nincs morzsaporszivo, akkor csak kinyitom par masodpercre a zsilipet:D
Valahogy biztos, meg lehet oldani, mondjuk egy alacsonyabb nyomasu tisztalkodasi helyseggel, ami nem engedi kiszabadulni a mindenfele szutykot.

Mr. Waszabi 2011.02.18. 23:20:29

@VRbagoly: az élményben nem az a poén , hogy Neked jól essen? Attól élmény, hogy más nem élte át? Látod, én nyugodt vagyok, hogy nem izgat, hogy űrhajós legyek. Különben még sokat kellene gyűjtenem, mire a 20 millió dollár ősszegyűlne:)Inkább a reggeli kávé és egyéb hagyományos élvezetek ez idő alatt x ezerszer. Boldog nem-űrhajós leszek így, az elég.

]{udarauszkasz 2011.02.18. 23:27:30

hat en nem tudnek csak tomegcikkeket fogyasztva, es egyen-elvezeteket majszolgatva eldegelni... megolne az unalom. Mar az is eleg szenvedes, amikor a parom a Valo Vilagot nezi...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.18. 23:38:05

@]{udarauszkasz:
jajj
akkor neked mar a parod eleve tomegcikk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.19. 00:06:59

@]{udarauszkasz: ah csak szurka volt
nem vagyok tomegcikk es egyenelvezetrajongo,
de igen meggondolnam felmennek -e 1-2 honapra a zurbe
talan csak ha nekem fizetnenek
szoval nem csak ez a 2 veglet letezik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.19. 00:07:56

viszont Mary sosem nez valosagshowt!!!:)

]{udarauszkasz 2011.02.19. 00:16:31

valosag.... na, ahhoz van a legkevesebb koze annak a szineszkedesnek...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.19. 00:28:15

@]{udarauszkasz: attol meg ugy hivjak otthon ugy tudom

Netuddki. 2011.02.19. 01:29:31

@rty42: "hát a nyomorultak miért nem borotvakést használnak? Abszolút tökéletes megoldás."

Hát akkor gondolj csak bele. X ember, kis helyre összezárva, napokig, hetekig... borotvakés...

butyko 2011.02.19. 05:50:49

@kovi1970: Ugyan már,borotvakés...
Az oroszoknál még pisztoly is volt odafenn!
Ez tény,nem poén !

MP 2011.02.19. 06:35:35

Az oroszok nem vitték túlzásba. Van olyan felvétel hogy a MIR-en hajat vágnak ollóval és egy sima rakéta porszívóval szívják be. Persze az nem borotva.

fotelagy 2011.02.19. 07:37:12

Akinek ez a legnagyobb baja, az a bizonyíték arra, hogy épp ideje a végitéletnek!

Muster Mark 2011.02.19. 08:05:36

És az űrhajósnők nyilván a puncijukat sem borotválják, ami egy nagyon dicséretes dolog.

hirokin 2011.02.19. 08:25:03

@Muster Mark: és az megvan, hogy az űrhajósnők pelenkába pisilnek? :D
index.hu/tudomany/urkutatas/nowak0207/

Inimma79 2011.02.19. 09:55:28

Szerintem Farkas Bercit kellett volna megkerdezni a Szovjet urbeli borotvalkozasi szokasokkal kapcsolatban.
Amugy a cikk tetszett.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.02.19. 14:30:42

Köszönöm mindenkinek!

@Inimma79: ha adsz egy elérhetőséget, én megkérdezem, naná! ;)
Csak hát ez nem olyan egyszerű azért. Kerestem én Berci bá' nyomát, de nem leltem. Még azért nem adtam föl...

Mr. Hilter 2011.02.19. 18:12:51

Rájöttem, hogy ez a blog sci-fi regényhősök titkos találkahelye :D Ki hitte volna, h Inimmát és Kudarauszkaszt éppen a borotválkozás-szenvedély fogja összehozni? :D

Handwired 2011.02.20. 21:56:55

Ezen a videón sima kaparóval játszanak,meg gondolom valami olajjal... www.youtube.com/watch?v=ya2vzagppVQ&feature=related

Muster Mark 2011.02.21. 08:46:16

@hirokin: Az teljesen más. Ott a pasiját akarta visszaszerezni a nénit, vagy legalábbis megbüntetni a picsát, aki elszedte.

És végül kibaszták a fickót is a NASA-tól. Lisa Nowak alig tudta a börtönt elkerülni.

És igen. Dugtak az űrben! Dugtak! Dugtak!

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.02.21. 09:00:21

@Muster Mark: a pasiját visszaszerezni, mert elszedték? Hisz a cikk szerint Lisa Nowak eleve férjezett volt, úgy jött össze a pilótával. :)
Az „űrakciónak” pedig biztos örült a NASA, mindenki tanulhatott belőle sok mindent. Sőt, lehet, hogy eleve megbízásra tették! :)))

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2011.02.21. 12:57:14

Én biztosan tudom, hogy több (száz) órányi archív felvétel van a MIR-ről sugárzott videofolyamokról magyar rádióamatőrök birtokában. Ha a fedélzeti tüzet közvetítették, alighanem erről is van valami felvétel...
Az aktuális NASA-policynek utána tudok kérdezni, ha gondolod, bár sem gyors, sem biztos válasszal nem hitegetnélek.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.02.21. 19:54:44

Gyerekek, a Pamacs és penge nem beszél a levegőbe, már meg is van Farkas Bertalan elérhetősége. Írtam is neki, innentől már csak rajta múlik az interjú...

Prof, köszi, szerintem ennyi elég lesz, meg tényleg minden jel arra mutat, hogy a NASA-nak nincs különösebb borotválkozás-policyje.

Lord Ickenham 2011.02.21. 22:14:52

Basszus, érdemes lenne moderálni, mert
állati primitív hozzászólások is születtek. Kár lenne hagyni leesni a fórum színvonalát az átlag magyar fórumokéra.
:(

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.02.21. 22:44:02

@Lord Ickenham: Mylord, nevezzük inkább szokatlannak... :)
Plusz relativizáljunk: péntek estétől kinn volt a poszt az Index főoldalon, és egy hétvége kezdetének éjszakai gőzkieresztéshez képest még akár egész moderáltra is sikeredett a kommentfolyam. Ráadásul végig ON maradt – szerintem bírjuk ki... ;)

Lord Ickenham 2011.02.22. 10:08:59

@pamacs&penge: Te vagy a főnök;)

Lenoks69 2011.02.22. 17:07:41

Legjobb blog, most már tuti! :)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.05.03. 19:11:36

Nos, azt hiszem, így bő két és fél hónap elteltével leszámolhatunk azon reményünkkel, hogy Farkas Bertalan válaszol néhány űrborotválkozós kérdésre. Szomorú.

GBL 2014.05.28. 14:10:17

Három év alatt sem felelt…? Nálunk ő volt az egyetemi gólyabál arca, mondjuk nem jött el végül, csak küldött pár mondatot videón...

lovcsiiii 2016.01.13. 16:15:36

@pamacs&penge: sziasztok,lehet óriási kérés, de megtudnátok adni Farkas Bertalan elérhetőségét (egy rendezvény miatt kellene) :)csudijóóó lenne, főleg ha nem jön majd el :D Kösziii
süti beállítások módosítása