Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaro (1) figaró (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Ming Shi – a művelt borotva

2011.08.23. 10:37 pamacs&penge

 Van egy készülék, amellyel gyakran Derbyként találkozhatunk különböző webáruházak kínálatában – ami rögtön gyanús, hiszen a török Derby pengéket gyárt, de borotvát nem –, esetleg más név alatt, meg persze az eredeti nevén is lehet kapni itt-ott – homályos a dolog, de hát nem is igazán számít. Jó, az már képről egyértelmű, hogy kínai, de hát nem drága, sőt, kifejezetten pofás is – egy kedvező alkalmat kihasználva vettem egyet, tíz dollár, na bumm.

ming_shi razor borotva

Van egy kedves ismerősöm, aki bizonyos vonalon igen közel került a kínai kultúrához, és bár állandóan szerénykedik, hogy nem tud ő semmit, azért hozzánk, abszolút kívülállókhoz képest természetesen óriási tudással bír. Nos, őt kérdeztem meg, mit jelent az, hogy Ming Shi, remélve, hogy valami romantikus dolog derül ki – tudjátok, Fekete Harcos, Kék Sárkány, ilyesmi. Hát nem. Az eredeti írásjegyek alapján kiderítette, hogy a Ming Shi olyan elismert, köztiszteletben álló, művelt irodalmi személyt jelent, akinek nincs hivatala, hivatalos állása. Na tessék, kissé szürke megfejtés, de lássuk be, azért nagyon is kínai. (S ha már, akkor rákérdeztem a másik nagy kínai borotvamárka, a Weishi nevére is: az meg bizonyos tekintetben pont a Ming Shi ellenkezője, azaz hivatalnok, hivatallal bíró személy. Nesze neked, kalandos romantika harcosostul meg sárkányostul…)

ming_shi razor borotva

Na de vegyük csak kézbe a Ming Shi… borotvát (na igen, a Shi tárgyesetét a továbbiakban inkább hanyagolni fogom). Már a doboza kellemes meglepetés. Nemcsak a kinézete miatt (az ovális ablakkal pont olyan, mint a gyerekkoromban még igen elterjedt laposelemes zseblámpák), hanem a minősége okán is. Szép kivitelezésű, semmi sorja, zsanéron fordul. Tábori körülményekhez egy helyre kis tükör is van benne.

ming_shi razor borotva

A készülék alatt pengedoboz-keretet is találunk, de sajnos csak papírdoboz passzol bele, műanyag már nem – ez már csak azért is vicces, mert amikor Derbyként árulják, akkor ugye pont a hagyományosan műanyagdobozos „saját” márka nem fér bele. A borotvának kialakított hely elég univerzális, ami azt jelenti, hogy például a Lord L5 még precízebben is fekszik a helyén, mint maga a Ming Shi – de a Gillette Tech-ek és egy sor más borotva is kiválóan belepasszol.

ming_shi razor borotva

Tiszta nyeremény tehát annak, aki egyébként is egy pofás utazódobozra vágyik – aminek ugye a legnagyobb előnye – főleg, ha olyan úton vagyunk, ahol adott helyen csak egy-két éjszakát töltünk és állandóan csomagolni kell –, hogy nem kell a pengét kivenni, szárítani meg visszacsomagolni, hanem csak bevágjuk a dobozba az egészet és kész.

Azt persze nem nehéz észrevenni, hogy a Ming Shi egyértelműen Gillette-klón, ezen belül is a Super Speedet tisztelhetjük felmenőjeként. Az anyagát illetően annyi információ lelhető föl, hogy van benne acél, réz és cinkötvözet is. A legkevesebb biztos az acél (valószínűleg a belső mechanika az), mert érzetre is elég könnyű borotva, a tömege 50 gramm. A bevonat kivitele egész szép, tartósságát persze csak hosszabb használat után lehetne megítélni.

ming_shi razor borotva

Az esztétikummal semmi gond, nekem kifejezetten tetszik, ahogy a nyél alsó, forgó részének (amelyet egyébként nagyon szépen ledugóztak) nyolcas barázdája a fölső részen átmegy átmegy négyesbe, majd a fej alatti rész már sima felületű. (Régi dzsámikat építettek így, csak fordítva: négyzetes alapon oktogonális felépítmény, majd a kupola, a földi és az égi világ közötti átmenetet jelképezendő.)

ming_shi razor borotva

A fej klasszikus Gillette pillangós (TTO, turn vagy twist to open), de egy érdekes jellegzetességet találni rajta: a szárnyak hosszanti külső oldala nem egyenes, hanem hullámos. Ez persze csupán dizájnelem, funkciója nincsen, hiszen (ahogy a képen is látható) úgyis fölfekszik a pengére, és a bőrünkkel érintkezve ebből semmilyen előny nem fakad.

ming_shi razor borotva

A mechanika szépen működik, semmi panasz nem lehet rá. Az egyetlen, ami csak-csak motoszkál bennem, az valamiféle könnyűségérzet, a masszivitás hiánya, nemhogy egy Fat Boyhoz, de még a felmenő Super Speedhez képest is. Úgy érezni, hogy nincs benne annyi anyag, pedig megnéztem, a Super Speed csak egy fél dekával nehezebb, holott megesküdtem volna, hogy többel. Tessék, ennyit tesznek a kézbevétel adta impressziók.

Hanem a lényeg. A Ming Shi kiválóan borotvál! Okosan, intelligensen viselkedik – csak ahogy a neve is diktálja. Egészen meglepően gyengéd, de azért megfelelően alapos is. Óriás pirospont neki. Haladóknak csak akkor ajánlom, ha a dobozra utaznak, mert a jó eséllyel már meglévő eredeti Gillette-eik mellett – nincs mit tenni – olcsónak tűnik majd. Kezdőknek, a hagyományos borotválkozással egyelőre csak kacérkodóknak azonban a lehető legtökéletesebb választás: pillangós (tehát egyszerű kezelni), gyengéd és megbocsátó, tetszetős és igen kedvező árú. Vegyétek, nyugodtan.

 

Képek: Pamacs és penge

 

 

13 komment

Címkék: teszt biztonsági double edge ming shi

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr673173066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

250ce 2011.08.23. 12:16:13

Nagyon jó kis irás, bár nem használok DE-t, mégis szivesen olvastam.
Kicsit párhuzamot érzek e készülék és a szintén kinai Double Arrow-ok között.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.08.23. 13:15:28

Nem ismerem a Double Arrow (na, ez azért már végre robinhúdosabb név) borotvakést, de könnyen elképzelhető, hogy a nyugatiakhoz viszonyítva hasonló dolgokat lehet elmondani arról is.

bgakos 2011.08.23. 19:47:02

Korábban volt egy Weishi borotvám, amit szintén megkedveltem, semmi gond nem volt vele.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.08.23. 20:48:46

Persze, azokkal sincs gond. Annyi az egész, hogy bárki, aki egy „eszköztémában” alaposabban elmerül, jó értelemben sznobbá válik, és idővel egyre minőségibb darabokkal veszi körbe magát, legyen szó borotváról, kerékpárról vagy hifiről. A lényeg, hogy ne veszítsük el a lábunk alól a talajt, és képesek legyünk később is elismerni, hogy egy kínai borotva is lehet jó. ;)

Vitaminen 2011.08.31. 13:50:57

Nagyon kezdőnek mit ajánlotok?:D
Át akarok térni a Gilette Fusionról.
Persze az érdekelne,amit itthon is meg lehet kapni,és ami nem túl drága,és még pofás is.:)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.08.31. 14:01:44

@Vitaminen:
- elsőként a régi családi dolgok föltúrása, szép és hasznos dolgokat lehet ott találni ingyen, érzelmi kötődéssel
- bolhapiaci séta, régi Gillette-ek, Astrák könnyen föllelhetők
- újonnan Extrametál üzlethálózatnál a Lordtól a Smart, L5, L6 modellek, illetve sok helyen (hipermarketek, illatszerboltok) kapni a fekete műanyag Wilkinsont is. Mindezek 1500-2000 között.
;)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.08.31. 14:08:52

Illetve azt is elképzelhetőnek tartom, hogy például Ming Shi, Weishi és társai föllelhetők a kínai piacokon is. Vagy van az a nagy kínai bevásárlóközpont, az Asia Center. Valaki, ha legközelebb arra jár, lesz szíves körülnézni és hírt adni nekünk! ;) Mondjuk mindez Pest.

Vitaminen 2011.09.12. 17:30:25

A fekete,műanyag Wilkinsonról valakinek van valami jó véleménye?Nem túl gagyi?

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.09.12. 19:40:13

@Vitaminen: jókor kérded, épp a minap döntöttem el, hogy veszek egyet és közérdekűleg letesztelem, mint a jelenleg Mo.-on talán legkönnyebben elérhető biztonságit. Előre megmondom: biztos vagyok abban, hogy teljesen korrektül működik. ;)
(Csak hát a műanyag, az műanyag...)

Lord Ickenham 2011.09.12. 23:03:13

@Vitaminen: Én ilyet használok, mert még nem tudtam beinvesztálni egy komolyabbra. Így sajnos nincs összehasonlítási alapom, de már kb. egy éve ezt használom, működik. Azért a pengétől is függhet az eredmény.

Vitaminen 2011.09.24. 10:45:06

Az jó,ezek szerint nem lehet túl gagyi,mint a gillette super click,amiről most olvastam.:)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.09.24. 12:35:24

@Vitaminen: hú, ég és föld, a Super Click gyakorlatilag eldobható, és ilyen a fröccsöntött mūanyag minōsége is. A Wilkinson hozzá képest ipari mūremek, ráadásul asszem made in Germany. ;)

vtec 2011.12.26. 23:37:11

Hmm, ebayen van egy helyen 17 dollarert
süti beállítások módosítása