Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaro (1) figaró (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Zsilettekrül

2011.02.09. 09:51 pamacs&penge

 Rendszeresen kapom a kérdést, hogy mit ajánlok, melyik a legjobb penge, melyik tart legtovább stb. Nos, itt nincs olyan, hogy általában legjobb. Neked legjobb, az van csak.

borotvapengek razor_blades

A zsilettpengével történő borotválkozás a világ legszubjektívebb műfaja. Nincs más módszer: ki kell próbálni egy csomó pengét, és az ember egy idő után rátalál a számára leginkább megfelelőre. Persze lesz, aki már előbb, és lesz, aki majd csak utóbb, ez szerencse dolga, de ezt a folyamatot egyszerűen nem lehet megspórolni. És nincs szabály, nincs kályha, nincs fogódzó: simán lehet, hogy a végén majd a létező legolcsóbb pengét szereti az arcod, a szuperdrága prémium meg irritál.

Egy kezdőnek nyilván már ez sem hangzik túl egyszerűen – a dolog a gyakorlatban azonban még ennél is komplikáltabb. Merthogy ugyanaz a penge különböző borotvákban is egész máshogy viselkedhet. Simán előfordul, hogy adott penge az egyik készülékben mennyország, a másikban meg csalódás. Magyarán a megfelelő penge-készülék kombinációt is meg kell találni. Újoncok, figyelem, mindettől elkedvetlenedni sem szabad ám: aki a borotválkozás ezen műfajára tér át, az mindezt nem teherként éli meg, hanem kifejezetten élvezi, hajtja a vadászösztön, és jó eséllyel akkor is rendszeresen fog új pengéket (és borotvákat) próbálgatni, amikor már rég megtalálta a számára amúgy kedvező kombinációt. És attól sem kell félni, hogy a penge-zsákutcák minden alkalommal egyben vérfürdőt is jelentenének – nem, a legtöbbször egyszerűen csak rögtön érzed, hogy valami nem stimmel: húz-nyúz, kihagy, nem alapos stb.

Az élesség, az éltartás elvileg viszonylag objektíven értékelhető dolgok lennének, ugye. Világszintű konszenzus alapján például elkönyvelhetjük, hogy a legjobb minőségű pengének a japán Feathert tartják, a hagyományos borotválkozók széles körében roppant magas a presztízse. Nem ok nélkül: iszonyúan éles, és hihetetlenül sokáig tartja az élét (vannak, akik bőven tíz alkalom fölött tudják használni, de jóval húsz fölöttiről is tudok). Mindez azonban még egyáltalán nem elég, és nem is garancia semmire, mert a legfontosabb, a szubjektum csak ezután jön: a mi arcunkon, a mi borostákon hogy viselkedik – ez itten a lényeg. A Feather rajtam például úgy, hogy fölöttébb tisztelem, de nem igazán szeretem. Számomra – bár ez viccesen hangzik – túl éles, és a vele történő első két-három borotválkozást a legtöbb készülékemmel inkább megsínyli az arcom (át is ugranám, ha lehetne), mert csak ezek után „áll be” a penge.

A használatok száma, mint minőségi tényező tekintetében azért is lehetetlen személyes ismeretség nélkül felelős tanácsot adni, mert még egy olyan, viszonylag tárgyilagosan megítélhetőnek tűnő faktor, mint az éltartás is hatalmas szórást mutathat egyén és borotválkozási szokás, módszer szerint. A borosta mennyisége (sűrűség, kiterjedés) egyik emberről a másikra akár tízszeres különbséget is mutathat. A szőrzet erőssége, keménysége szintén számít. Borotválkozáskor van, aki csak egy kört tesz, van, aki hármat is. Képzeljünk el egy-egy borotválkozást minden tényezőből a két szélső értékkel számolva – a penge igénybevétele szempontjából ez óriási különbséget jelent. Ha valahol, itt aztán tényleg érvényes, hogy your mileage may vary.

Ami a szubjektivitást illeti, vannak további megoldások, képbe jöhetnek egyéb megfontolások is – ízlés, kényelem, pénztárca dolga az egész. Egy olcsóbb penge a dobozból kivéve általában nem sokkal kevésbé éles, mint a drágább, így az első egy-két borotválkozást jó eséllyel képes hasonló szinten hozni – utána viszont már meredekebben csökkenhet a hatékonysága. Borotválkozási minőségben tehát nem járunk rosszabbul, ha egy olcsóbb, de azért jól teljesítő pengét cserélünk gyakrabban. A magasabb árú pengékhez képest az árkülönbség pedig olyan jelentős is lehet, hogy a kisebb „futásteljesítményű” olcsóbb pengéből többet használva anyagilag legfeljebb ugyanott, vagy még ugyanott sem vagyunk, mint a hosszabban használt, drága prémiumokkal. Ami pedig az ízlést illeti, ismerek olyat, aki az Auchanban 130 Ft-ért vett (10-es doboz!) LORD Classic-kal mindig csak egyszer borotválkozik, és aztán kidobja, mondván, hogy 13 Ft/borotválkozás mellett fog is ő szórakozni azzal, hogy figyelnie kelljen, meddig jó a penge, mikor romlik, mikor kell cserélni… Így minden alkalommal új pengével borotválkozik, biztos a tökéletességben, oszt' kész is, tenyér dörzsöl, boldogság.

 

Kép: P&P

 

8 komment

Címkék: biztonsági penge zsilett double edge

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr882646580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mry314 2011.02.09. 10:27:19

"Számomra – bár ez viccesen hangzik – túl éles, és a vele történő első két-három borotválkozást a legtöbb készülékemmel inkább megsínyli az arcom"

Már miért lenne ez vicces, kedves P&P? ;)
Én pl. a késsel vagyok így! Ha túl éles (közvetlenül élkarbantartás után) nekem túl éles szokott lenni, ezért az első 1-2 alkalom elég fájdalmas, és irritáló...
Ezért is van az, hogy most már nem is élezem annyira élesre a késeimet, mert így el tudom kerülni a "vérfürdőt"...

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.02.09. 10:34:28

Hát viccesen hangzik, mert ugye elvileg mindig a még élesebb a még jobb, aztán meg mégse... Illetve ez sem mindenkinek, mert azért a Feather-tábor igencsak nagy. Mondjuk nekem is van olyan borotvám, amiben a Feather is lágyabban indít. A Goodfella, például, és biztos találnék mást is, ha keresgetnék, de nem izgat annyira a dolog.

Nash vs. Keynes 2011.02.09. 15:16:08

én merkúrral szoktam az jön be. Hol van amúgy a nemzet fővárosában említésre méltó pengeválaszték?

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.02.10. 15:23:54

@Nash vs. Keynes: igen, a Merkur is prémium kategória – főleg, ami az árát illeti, mert minőség tekintetében a Featherrel kapcsolatos konszenzus helyett rá inkább a nemzetközi megosztottság jellemző... De ez is csak arra példa, hogy mennyire szubjektív világ ez.
Említésre méltó pengeválaszték? Az BP-en sehol sincs. Marad a net.

Nash vs. Keynes 2011.02.10. 15:29:32

@pamacs&penge: köszönöm, amúgy amióta a blogod hatására dobtam a műanyag borotva, nivea krém/aftershave szentháromságot szeretek borotválkozni :)

Drávecz 2011.02.10. 20:00:39

Én előtte is szerettem (a maga fémflakonos-műanyagos fílingje ellenére is), de azóta már-már hobbiszámba megy a dolog.

gergel 2011.02.18. 21:42:53

Nálam az Astra vált be, legalábbis így pár csomag Gilette után találtam egy bontatlant itthon, a polcon. Remélem találok még a boltban, ha elfogy.
Szerintem a szappan víztartalmán múlik minden, azaz mennyire vizet képes átadni a bőrnek mielőtt lefolyna ezért nem szeretem nagyon habosra keverni.
Érdekes dolog ez. Itthon eszembe nem jutna egy többpengés eldobhatót használni, de utazáskor jól jön. A villanyborotválkozás meg nem gyere be. Egy normális villanyborotvát éppen nem engedhetek meg, de ahogy a cikkben is le van írva egy olcsó pengét 1-2 alkalommal használva a legjobb minőséget, ár-értékarányt érhetjük el.
Borotvakésem is van és szerintem az az igazi és nincs annál jobb mikor izgul az ember hogy elvágja magát :), de ahhoz elég sok aparát kell a megfelelő karbantartáshoz. Talán később visszatérek rá.

pppnp 2011.04.15. 21:38:11

Feather picit harapós, de amúgy nagyon jó. A legjobb szvsz a "Swedish Gilette" még van egy pár darabom belőle...
süti beállítások módosítása