Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaro (1) figaró (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Két borotváról – I. Yuma, a low-end

2011.05.04. 09:07 pamacs&penge

 Két részben most két olyan borotvát fogok bemutatni, amelyek az aktuális gyártás ár-, presztízs- és minőségskáláján a lehető legtávolabb esnek egymástól. Ami közös bennük: a teljesen fém kialakítás és a háromrészes felépítés. Kezdjük lenn, a Yumával: csupán két és fél dollár. Olyan is – mégsem kukába való.

yuma safety_razor borotva

A Yuma minden bizonnyal a legalulmúlhatatlanabbul olcsó teljesen fém biztonsági borotva. „Díszdobozzal” 2,98, nélküle csupán 2,59 dollár, azaz cirka 460 forint. Török gyártmány, ami ugyan sem a borotváról, sem a dobozról sehogyan ki nem derül, de hát egyrészt törökök árulják, másrészt meg találtam egy fotót, amelyen a nagybani kiszerelésen ott a made in Turkey. Nincs is ezzel baj, a szintén török Derby a jelenlegi kínálat egyik legjobb pengéje, az Arko szappan is igen népszerű, aztán ott vannak a Jaguar pamacsok is – Törökország neonkontúrja büszkén villoghat a világ hagyományos borotválkozási térképén. A Yumát némely fórumozók II. világháborús Luftwaffe-borotva replikaként is emlegetik, ami persze nettó hülyeség, valaki elkezdte (jó eséllyel egy komoly Yuma-készlettel rendelkező militáriabolt-tulaj), és lettek százan. Replikának még replika, de annak idején teljesen márkafüggetlenül egy sor solingeni borotva nézett ki tökugyanígy. Sőt, a Merkur #42 (népszerű nevén a Merkur 1904) manapság is kapható ugyanezzel a nyéllel, s rajta ugyanezzel a mintával.

yuma safety_razor borotva

A műanyag doboznak nagyon jó formája van, a stílusa alapján biztos, hogy szintén valami régi (bakelit-) dobozkát koppintottak le (van egy igen hasonló, régi Merkur-dobozom) – a műanyag és a kivitel minősége azonban kritikán aluli, sorja sorja hátán, a zsanérok épp, hogy passzolnak, így a fedél ferdén áll és vagy nyílni nem akar rendesen, vagy becsukódni. Kár. A borotva kivitelezése aztán ugyanez pepitában: közelről jól látszik, hogy a felülete sehol nem egyenletes, mintha valami mikroragya borítaná, és amíg meg nem szorítjuk a nyelet, az egész lötyög és zörög. A Lord L5-L6 párosának tagjai a Yuma mellett már-már precíziós luxusmodelleknek tűnnek, pedig azért azok is inkább alsókategóriás készülékek.

yuma safety_razor borotva

Nem tudom, a Yumát milyen fémötvözetből önthették, de hogy sem olcsóbbat, sem könnyebbet nem lehet mixelni, az biztos. Ez tán még spiáter se, a tiszta alumínium pedig hozzá képest fogásra és látásra is nemesfém. A borotva tömege nevetségesen kicsi: 27 gramm. A csekély súlyban az anyagon kívül az is közrejátszik, hogy a nyél belülről végig teljesen üres, méghozzá elég nagy átmérőben. Aztán lehet ám, hogy pont ettől Luftwaffe: a lelőtt, de ejtőernyővel épségben földet ért és ellenséges területen bujkáló pilóták a túlélőkészlet részeként a lecsavart nyelet fúvócsőként használva tudtak volna az erdőben mókusokat lőni.

yuma safety_razor borotva

A bevezetőben azt írtam, hogy a Yuma mindezek ellenére nem kukába való, működik. Így bizony, teljesen jól meg lehet vele borotválkozni. Vigyázat azonban: jaj a kezdőknek! A Yuma ugyanis belépő ára ellenére igencsak haladóknak való. Az egész ott kezdődik, hogy a fej felső részének majd' két milliméteres forgó-holtjátéka van az alaplapon – ezt természetesen az utóbbin lévő két kerek furat és az ezekbe illeszkedő két felső bütyök közötti komoly hézag okozza. Az eredménye pedig az, hogy nem elég a pengét a helyére illesztenünk és a nyelet fölcsavarva az egészet megszorítanunk. Nem, kérem szépen, a Yumán egy komoly, több ujjbegy bevetésével kivitelezett szimmetriajátékba kell fognunk, amelyben nem csupán a fej alsó és fölső részének oldalait kell párhuzamossá varázsolnunk, de a közöttük szintén önálló életet élő pengét is. Ez azonban még nem minden: a penge a Yumában nem csak, hogy fordulni tud valamennyit, de emellett arra is képes, hogy az egyik oldalon látványosan jobban kilógjon. A harc tehát mindenféle síkokban és szögekben folyik.

yuma safety_razor borotva

Ha sikerül mindent jól beállítani, akkor a Yuma feje igen erős ívben hajlítja meg a pengét, és az él és a zárt fésű pereme között fölöttébb nagy a távolság. Emiatt a Yuma csak kevéssé, sőt, inkább semennyire sem megbocsátó, és minden hibás mozdulatot megtorol. Cserében persze elég agresszív, ami önmagában nem rossz dolog, hiszen az agresszivitás, a harapósság általában alapossággal jár. Na, a Yumánál nem. A Yumának egyszerre sikerül agresszívnek és hanyagnak lenni, márpedig ez pont a legkevésbé szerencsés kombináció.

yuma safety_razor borotva

És mégis: egyszerűen nem tudok rossz szívvel gondolni erre a faragatlan borotvára. Egyrészt kiválóan elszórakoztam a beállítási hadműveleten (ha rendszeresen kellene csinálnom, nyilván nem lenne olyen vicces), másrészt a végére azért pontvérzés, irritáció és minden egyéb gond nélküli megborotválkoztam vele. Ráadásul van lelke, és ez nagyon nem elhanyagolható tényező. A Yuma azt a fajta borotválkozást hozza, amikor az ujjainkban egészen közvetlenül érezzük a készülék és a penge munkáját. Semmi szervó, semmi hátsó lengéscsillapítás, hanem közvetlen, intenzív, rázkódós élmény – mint egy retró hardtail bike. Kell az ilyen is néha, különben nagyon eltunyulunk.

yuma safety_razor borotva

 

Képek: Pamacs és penge

 

7 komment

Címkék: teszt biztonsági yuma double edge

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr372873766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rty42 2011.05.04. 12:17:24

Érdekes, mondhatni rusztikus. Kinézetre nekem kimondottan tetszik még a ragyás fedlap ellenére is :)
Kipróbálni viszont nem tudom, lenne-e bátorságom. P&P, gratulálok a bátorságodhoz :D

lannofolk 2011.05.08. 18:36:57

Sziasztok!
Nem kapcsolódik ide, de azt szeretném kérdezni, hogy véleményetek szerint a Merkur 43C milyen borotva? Hol érdemes nézelődni hasonló kategoriájú borotvát keresve? Előre is kösz!

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.05.08. 19:22:46

@rty42: nem kell ehhez olyan nagy bátorság, elég némi gyakorlat. De tudod mit, szívesen kölcsönadom, hogy kipróbáld. ;)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.05.08. 19:26:28

@lannofolk: nekem még nem volt a kezemben. A feje klasszikus Merkur-fej, a lényeg a nyélben van: 15 dekagramm! Nem tudom, van-e mihez viszonyítanod, de a borotvák között ez konkrétan szumóbirkozó, de ott is a nagyobbak közül! ;)

lannofolk 2011.05.08. 19:49:57

A súly ezen estben pozitív? Első borotvának ezt vagy a future-t ajánlaná?
Üdv

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.05.08. 20:10:05

A súly alapjában véve sem nem pozitív, sem nem negatív – egyszerűen ízlés kérdése. Mondjuk a 43C elég extrém, hisz még az eleve nagy Futur is „csak” 125 gramm. E kettő közül első borotvának én mégis inkább a 43C-t ajánlanám, mert egyszerűbb, mint az állítható Futur. De leginkább egy könnyebb Merkurt javasolnék ugyanezzel a fejjel: olyat, amiből a fejlődésben még föl és le is vezethet út.

rty42 2011.05.09. 19:36:11

@pamacs&penge: hááát, talán szavadon foglak :)
süti beállítások módosítása