Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaró (1) figaro (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Ismét luxus – Floris JF

2010.08.02. 08:30 pamacs&penge

A Florisról általában kevesebb szó esik, mint a többi patinás londoni márkáról. Pedig mind közül a legrégebbi. Igaz, valószínűleg a legdrágább is (pedig a többi sem olcsó), illetve talán kevésbé borotválkozás-centrikus, kisebb az idevágó választék. Lássuk, mit tud a szappanjuk, méghozzá a kínálat három illata közül az alapító keresztneveinek monogramját viselő JF.

floris borotvaszappan shaving_soap jf

A keresztségben a Juan Famenias nevet kapta ugyanis az első „angol” Floris, aki a jobb boldogulás reményében Menorca napsütötte szigetét hagyta el az esős, ködös London kedvéért. 1730-ban nyitotta meg borbély- és fésűkészítő műhelyét a Jermyn Streeten, a 89-es szám alatt – figyelem, ez az üzlet még mindig megvan! Ráadásul a céget a család nyolcadik generációja tulajdonolja és vezeti. (Boldog angolok. Ehhez képest, ahogy számolom, az én drága nagymamám a maga 92 évével, 1918-ban is márciusi születésével alaphangon is minimum 7, azaz hét rendszerváltozást élt meg, és akkor csak egy „rövid” huszadik századról beszélünk...) A cég az első királyi szállítói címet (IV. Györgynél) 1820-ban jó minőségű, lekerekített végű fogakkal rendelkező fésűinek köszönhette, ezt aztán még tizenhat másik is követte. Menet közben pedig gyakorlatilag Európa összes uralkodói udvarában kedvelt márkává lett – ez mondjuk nem is csoda, hiszen a XIX. század végére Londontól Szentpétervárig majdnem minden nagy uralkodói dinasztia kuzinok, onklik és tántik bonyolult hálózatából állt (V. György angol királyt a fényképeken simán össze lehet keverni elsőfokú unokatesójával, II. Miklós orosz cárral, annyira hasonlítanak). Na jó, azért ne kisebbítsük a márka érdemeit: ha a Floris ócska lett volna, nyilván nem jutott volna sehova se.

Photobucket

Mára a márka minden ízében tipikus angol luxustermék: a hagyományokra alapozó (még rózsás szájvizet is készítenek), nem túl széles kínálat (kifejezetten férfiaknak szánt illatkompozíció mindössze öt van, ezekből három létezik szappanban is), konzervatív megjelenés, magas ár, megkérdőjelezhetetlen minőség jellemzik.

Külcsín: a Floris szappanok a piacon létező legszebb fatégellyel rendelkeznek. Gyanús volt nekem, hogy paliszander, így rá is kérdeztem, és igen, postafordultával jött is a válasz: „Please be advised that both the Cefiro bath bowl and shaving soap bowls are made from an Indian rosewood sourced from sustainable forests.” Na tessék, igazam volt (a rózsafa/rosewood a paliszander egyik elnevezése), ráadásul nem is valami országot tolvajló és természetet pusztító vadvágásból származik – mint sajnos sok burmai/myanmari teakfa –, nagyon helyes. A másik, ami dicséretes, hogy a konkurenciával ellentétben a tégely tetejére nem ragasztanak az idővel fakuló és a szélein rojtosodó, de egyébként normálisan meg le nem vakarható matricát. Fölöttébb diszkréten csak a tégely aljába ütik bele az azonosítót – aki tudja, az úgyis tudja: az ilyet is szeretem. A szappan maga triple milled típusú (ebbe most külön nem megyek bele, mert a szappanokról, szappantípusokról és a készítési módokról lesz nemsokára egy külön poszt), és ennek megfelelően tömör és homogén, egyébként pedig egy klasszikus, fehér színű, tízdekás, fél-lencse formájú pakk.

floris borotvaszappan shaving_soap jf

Használatkor én a szappant egyébként kiveszem a fatégelyből, és átrakom egy magasfalú edénybe, mert nem szeretem, ha az alacsony faperem miatt kevergetéskor habos lesz a tégelyt tartó kezem. Az IKEÁ-s Smartába tökéletesen belepasszol. A JF szappan illata intenzív, karakteres, töményen virágos, de a nehezen leírható, komplex fajtából. Mintha egy buja, egzotikus illatú trópusi virág óriás kelyhébe dugnánk be az egész fejünket. (Sosem felejtem el amúgy, amikor először szagoltam virágzó gardéniát: olyan élmény, amely nélkül nem érdemes meghalni!) A JF-illat a honlap szerint ámbrás, cédrusos, pézsmás alapon ciprus-jázmin-petitgrain (egy citrusféle olaja) szívvel és bergamott-koriánder-citrom-lime-mandarin fejjel rendelkezik – mindez ugyan a kölnivízre vonatkozik, de nagy vonalakban persze a borotvaszappanra is irányadónak kell lennie. Igaz, ez utóbbira meg az írják, hogy „lightly fragranced”, azaz enyhén illatosított – na, ez aztán marhára nem klappol, mert borotvaszappanban ennél intenzívebb odőrt nemigen találni. Olyan illat ez, amely borotválkozás után is rajtunk marad – JF aftershave hiányában nincs is kedvem utána magamra kenni semmit. S mivel kiválóan hidratál, ezt büntetlenül meg is tehetem. A szappanról a Floris által elárult másik infó szerint az összetételében a penge siklását segíteni hivatott olajok is szerepelnek – ezt készséggel el is hiszem, mert ilyen téren a JF egészen kiválóan teljesít. A habja, annak testessége és tartóssága is simán a legjobbak közül való, amit borotvaszappan egyáltalán produkálhat a Földön. Ár? Nos, a Floris szappanok bizony utántöltőként, fatégely nélkül kerülnek annyiba (19 font), mint a Truefitt & Hill vagy a Trumper (szintén nem az olcsóbbak közé tartozó) szappanjai fatégellyel együtt. A triple milled készítésnek köszönhetően mondjuk igen tartós és kiadós, ez azonban a vetélytársak szappanjairól is elmondható. Ilyen szinten azonban már teljesen fölösleges ár-érték arányokat hasonlítgatni: csakúgy, mint más luxustermékeknél, itt is a márka, a termék által közvetített érzésért fizetünk (királyok, hercegek, grófok..., érted), és az árkülönbségek közgazdasági racionalitást már nem tükröznek. Ahogy egy kiváló borász mondta anno egy kóstolón, amikor a borok árairól volt szó: „Az, hogy egy bor kétszer annyiba kerül, mint az alatta lévő, még nem jelenti azt, hogy kétszer olyan jó is. Egy kicsivel jobb, ezért aztán kétszer annyiba kerül, ennyi.” Na, így kezeljük a Floris szappanjait is a konkurenciához, például a 3T-hez képest – egy dolgot azonban ne felejtsünk el: itt nincs ám kecmec, ezek mind megérdemelten felsőkategóriás termékek.

floris borotvaszappan shaving_soap jf

 

Képek: Pamacs és penge, flickr

 

13 komment

Címkék: brit szappan kozmetikum floris

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr832187054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd??? 2010.08.02. 19:01:17

Egy időben használtam, aztán elcseréltem valamire egy másik borotvabuzival xD Elsőosztályú a cucc, sajna nem tallow, de semmi sem lehet tökéletes:-)

2010.08.02. 19:16:12

Ez tetszik, és még interneten is lehet tőlük rendelni. Az ára egyébként nem is olyan eszement drága. Az tudja csak igazán, hogy mennyi ideig elég egy ilyen, aki hagyományos módon borotválkozik.

kisvi 2010.08.02. 23:11:43

Nagyon tetszenek a cikkek, elolvastam az összeset, pedig nem sok közöm van a klasszikus borotválkozáshoz és a borotvapengéhez (főleg mivel a női csapatot erősítem) :)

Egyébként van egy régi borotvapnegém nekem is, sajnos elég rossz állapotban van (sérült az éle), még a nagypapámé volt, ideje lenne jobban megnéznem :)

kisvi 2010.08.02. 23:14:55

@kisvi: vagyis nem borotvapengém, hanem borotvám :)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.08.02. 23:37:19

@kisvi: megtisztelsz, igazán. Egy lány véleménye itten különösen értékes...

ex (törölt) 2010.08.02. 23:58:14

Nagyon érdekes a cikk....én örülnék, ha párom használná.Sztem nagyon szexi ha valaki a hagyományos módon borotválkozik, ráadásul valóban egészen más illata van...Én mondjuk eleve nem szeretem, ha egy pasi már messziről "bűzlik"....

qwertzu 2010.08.03. 00:03:27

Gyorsan átfutottam a blogodat, és azt kell mondjam nagyon tetszik. Lehet, hogy a közeljövőben beszerzek pár hagyományos eszközt. Külön gratuláció a designhoz.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.08.03. 00:36:12

Zseniális és egyben szívfacsaró látni egy ilyen üzletet,családi céget,minőséget.
Mondjátok,kit kell gyűlölni azért mert elloptak tőlünk valami..valami életet...
ehh..
és mondjátok lesznek 300 év múlva ilyen magyar családi cégek luxus kirakatai bárhol az országban?
:(

a blogot,bejegyzést én tovább nem "fényezem",elég az,kedvenc magyar blogom:))
szép poszt ,mint a többi is.

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.08.03. 00:48:02

@ex:
én férfiként is azt gondolom,hogy valóban lehet egy nőnek szexis ha manapság a párja,férje,fiúja hagyományos módon borotválkozik.
Gondolom mert magabiztosságot,tudást,hagyomány tiszteletet és valami elfeledett férfiasságot sugároz.
Mondhatnám úgy is,hogy egy hétköznapi "kényszer" cselekvés a 21.századra az elfeledett férfiasság szimboluma lett:)A férfinek pedig egy magányos,lelki luxus és a legintimebb lázadás egy elferdült világgal szemben.

egosumquisum 2010.08.03. 01:34:11

Érdemes kipróbálni a Geo F Trumper borotvaszappanokat, krémeket is. Ez utóbbit tapasztalatból tudom ajánlani már évek óta használom.
Nemrég jöttem rá, hogy itthon is lehet kapni, és valami véletlen folytán cirka annyiért, amennyiért eddig angliából kellett rendelnem.

TheReal Hekus Donci 2010.08.03. 02:48:37

Szuper a bejegyzes, teljesen kedvet kaptam a hagyomanyos borotvalkozasra... mivel abban a szerencseben van reszem, hogy nem vagyok messze ettol a szep es tenyleg patinas uzlettol, azt hiszem megyek es bevasarolok..

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.08.07. 20:00:01

@Közöd???: hát igen, a faggyú (tallow) igencsak visszaszorulóban van, egy sor cég helyettesíti inkább növényi olajokkal. Pedig... Azt hiszem, körbe is járom a témát, és írok majd róla. ;)
süti beállítások módosítása