Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaro (1) figaró (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Madame Scodioli csudálatos világa

2010.11.29. 09:34 pamacs&penge

 Na végre, itt van valami friss, valami valóban újszerű. A hagyományos borotválkozás kapcsán persze furcsa ezt mondani és hallani, de újszerűség alatt természetesen nem valami mégűrtechnológiásabban hatékony zselét, vagy egy ötödik (vagy hatodik? – bocs, nem tudom, hol is tartunk mostanában...) pengét értek. Nem, Madame Scodioli, a Szakállas Hölgy termékei úgy újszerűek, hogy egyébként teljesen hagyományosak, sőt, még régiesek is – illatuk, kiszerelésük, megjelenésük, hangulatuk mégis komoly paradigmaváltás a borotvakozmetikumok világában.

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

Mi van? Hogy Szakállas Hölgy? Hát persze, nem tudtad? Sziámi ikrek, törpék, különleges állatok stb. mellett hajdanán ők is állandó látványosságai voltak a vásári mutatványosok és cirkuszosok produkcióinak, méghozzá az Atlanti-óceán mindkét partján. Készítményeivel Jodi Scodioli ezt a világot idézi meg: általuk egy poros, szélfútta vadnyugati kisváros mulatójának (tudjátok, Saloon) kártyázó pisztolypárbaj-bajnokai, bordélyházának örömlányai és vásárának mutatványosai között érezzük magunkat. Segítenek ebben a választott nevek és az egyes termékekhez csatolt kis történetek, leírások is.

Termékei szintén nem teljesen szoványosak: a pipere- és borotvaszappanokon kívül készít illatokat, de nem ám folyadékként, hanem kencébe ágyazva (Solid Scent). Van porból kikeverhető arcpakolás (Clay Mask), bajusz- és szakállviasz (Whisker Wax), sőt, tetoválás utáni bőrápolókrém is (Ink Rub). Nincs saját honlapja vagy webshopja, hanem az Etsy-n, a kézműves, iparművész stb. termékek amerikai webáruházában van boltja. (Az Etsy magyar változata a Meska, ahol sajnos az egyetlen borotva- (ühüm...) szappan még mindig az általam már kipróbált kecsketejes-holt tengeri iszapos, made by Chiara.)

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

Madame Scodioli illatai teljesen újszerűek, nagyon karakteresek, mindig intenzívek, néha pedig egészen meglepőek. A borotvaszappanok kiszerelése egyszerű: folpack és papírcímke. Nem kerekek, hanem szögletesek: nagy és súlyos (7,5x7,5x3 cm-es, 140-150 grammos) pakkok. Ez a forma természetesen nem könnyíti meg a kerek szappanok befogadására fölszerelkezett borotválkozót, én sem találtam itthon semmi megfelelőt, és egy darabig pihentettem is a projektet. Aztán egyszercsak az IKEÁ-ban járva megpillantottam a Charmör nevű négyszögletű tálat. Jól néz ki, csak 495 Ft, gondoltam, nagyot nem bukhatok, és láss csodát, ezt a modellt mintha kifejezetten a Scodioli-szappanok számára tervezték volna: tökéletesen illenek bele. Boldogság – egészen addig, amíg használni nem próbáltam. Merthogy ebben a konfigurációban nemcsak az ilyen (glicerin-) szappanoknál jótékony vízrálocsolásos előkészítés lesz macerás, de kevergetés közben a hab is szépen lefolyik oldalra, és a szappan és az edény fala között kezd gyülekezni. Ezzel a tállal tehát roppant dekoratív, de nem túl hatékony megoldást kapunk.

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

Így jöhetett a további agyalás, s a gordiuszi csomót végül tényleg karddal, pontosabban egy santokuval oldottam meg.

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

A viszonylag puha szappanból levágtam egy szeletet, fölkockáztam (így növekszik a felület és még könnyebben olvad), majd az abszolút besztbáj (de számunkra minden tekintetben optimális, bárkinek nagyon ajánlott) Blanda csuporba helyezve egyszerűen beleolvasztottam. A Scodioli-szappanok egészen kiválóan olvaszthatók: mikrohullám a maximumon, három 5-6 másodperces menet és már lehet is hagyni szilárdulni a homogén folyadékká olvadt szappant.

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

Innentől aztán minden rendben lett, jöhetett a rendes teszt. A Scodioli-szappanok kitűnően működnek, de nem rendeznek habfesztivált. Ez alatt csupán annyit kell érteni, hogy vastag, az edényben burjánzó habmennyiségért nagyon meg kell dolgozni – legalábbis annak, aki szereti a tobzódást, a habban eltűnő-elmerülő pamacsot. (Ez amúgy praktice tök fölösleges, ráadásul a végén úgyis kimossuk a csapba, de hát gyarlók vagyunk, és a hedonizmus a borotválkozásnál a fölös habmennyiségben manifesztálódik.)

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

A Scodioli-szappan a pamacs sörtekötegében normál munkával is minimum két körre való, kiváló mennyiségű és minőségű habot ad. Nem szárít, nem szárad túl hamar és jól síkosít, simán kaphat is egy négyötödöt, mehetünk tovább az illatokra – és innentől következzenek Madame Scodioli saját, nagyon hangulatos képei. Az alant tesztelt öt szappan a Madame jelenlegi teljes borotvaszappan-kínálata.

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

Laudanum: fekete (igazából nagyon-nagyon sötétzöld) színével a legmeglepőbb. Illata különleges, a leírás szerint pipadohány és fekete tea, csipetnyi gyümölccsel és fűszerrel. Egészen különleges illat, mindkét fő elemet beleérezni, de a kompozícióból egyik sem lóg ki, az összetevők harmonikus egészet képeznek. Amikor először használtam, igencsak meglepődtem: csíp! Nem túl erősen, de csíp. A vicc az, hogy ez nem is volt különösebben kellemetlen. Mindenesetre a Madame a terméknél igen becsületesen föl is tünteti, hogy caveat emptor: e szappan, mivel illatolajai különösen fanyarok és érdesek, nem érzékeny bőrűeknek való. Az biztos, hogy igen érdekes illatvilág, és meg kell tudni szeretni, onnantól azonban a nevének megfelelően (laudanum az ópium alkoholos kivonata – tinktúra –, amelyet hajdanán széles körben használtak gyógyszerként, fájdalomcsillapítóként – meg persze kábítószerként is) valóban van benne valami addiktív.

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

Dust Shaker: veszedelmesen tetszetős illat. Fűszeres mahagóni és szantál.  Utóbbi ellenére nem a nyersebb vagy szárazon fás, hanem a kerekded, egzotikus, lábról azonnal ledöntő fajtából. Gazdag, érzéki illat.

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

Fiji Mermaid: tudjátok, ki (mi) volt a Fidzsi Sellő? Hableányszerű valami, akit (amelyet) kuriózumként, csontvázként vagy kitömve (persze hamisítványok voltak) a XIX. század második felében szintén sokfelé mutogattak. A szappan alcíme a Briny Deep, amelyet műfordításban, szabadon Nagy Kékségnek is fordíthatnánk, és a sós tengervíz meg a friss eső illatát kívánja megidézni jázminnal, fenyővel és mósusszal. Nagyon kellemes illat, és valóban van benne valami tengeri.

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

Ill Repute: Rossz Hírnév, már tetszik! S ha még a képre is nézünk… De elég az illat-összetevőket olvasni: mandarin, csombormenta és szegfűszeg – önmagában is vadítóan hangzik, és higgyétek el, ez az orrunkban is ugyanígy folytatódik. Buja, érzéki, csábító – nem baj, nem is akarok ellenállni!

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

Gray Skies: a Szürke Egek fő illatjegye az indiai nag champa, amely füstölők népszerű illatanyaga, amelynek vágyfokozó, relaxáló – sőt, pszichoaktív hatást tulajdonítanak. A nag champát a leírás szerint boróka, pacsuli, vanília, illetve egy cseppnyi rózsamuskátli és jázmin egészíti ki. A gyakorlatban mindez egzotikus, édes, izgalmas illatot ad. Továbbá: föntebb írtam, hogy engem a Laudanum csípett. Namármost ahhoz a csípéshez képest a Gray Skies olyan, mintha erőspaprika-kivonattal pamacsolnám az arcom! S ami a legérdekesebb: még ezt sem kellemetlen élményként, hanem inkább egzotikumként éltem meg. Hiába, a pszichoaktív hatás…

madame_scodioli szappan soap shaving borotva

Ami az árakat illeti: egy borotvaszappan 6 dollár, amihez ugyanennyi jön még a postára (mintakiszerelés, sample sajnos nincsen). A második, illetve minden további tétel küldése plusz 5 dollár, tehát nyugodtan lehet 11 dollárt számolni egy szappanra – ez azonban még mindig egyáltalán nem túl magas ár azért, amit mennyiségben és minőségben kapunk. Cserében ráadásul Jodi Scodioli villámgyorsan postáz, és a fizetéstől számítva egy hét múlva általában itt is van a csomag – amelyen papírján már szó szerint átütnek azok az illatok, amelyekkel a Madám teljesen új világa tárul fel előttünk.

 

Madame Scodioli boltja az Etsy-n, illetve Facebook-oldala

 

Képek: Pamacs és penge, Madame Scodioli

 

36 komment

Címkék: teszt usa ikea szappan kozmetikum olvasztás madame scodioli glicerinszappan

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr642480525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matifu66 2010.11.29. 13:54:07

Nagyon tetszik ez a cikk is.
Szivesen kipróbálnék én is ebből a szappanokból. :-)
De ami késik az nem múlik.

rty42 2010.11.29. 14:11:04

hmmm... én is kedvet kaptam hozzájuk. No majd jól kuncsorgok sample-t :)

mry314 2010.11.29. 14:13:56

Huhhúúú....

Csurog a nyálam...:)

Absolute Must try/have kategória!

GBL 2010.11.29. 15:20:56

Köll!
És hogy találtál rá a Madamra?

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.11.29. 15:27:09

@GBL: nono! Igaz, hogy én egy szögedi betyár leszármazottja vagyok, de az úriember a pusztán is úriember, és hölgyek viszonylatában diszkrét! :)

Medve11 2010.11.29. 18:27:21

Zseniális mondhatom. Egytől-egyig kellene. Most :)

bgakos 2010.11.29. 21:41:36

Glicerin szappanom még nincs és ki szeretném próbálni, így hirtelen felindulásból rendeltem is egyet.

Salmo 2010.11.29. 22:24:03

Ez a Pamacs gyerök mögint jót írt...

Mocskos Sanchez a kárpát medencei gerilla harcos, bükki betyár

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.11.29. 22:26:38

@bgakos: hinnye, gyors voltál! És melyikre szavaztál?

bgakos 2010.11.30. 06:31:04

@pamacs&penge: amúgy is rendeltem volna mama macitól, így átértékeltem a helyzetet. Kedvencem a szantál, ezért Dust Shaker lett a befutó.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.11.30. 09:13:02

Valaki azt kérdezte tőlem – jogosan –, hogy milyen ez a csípés, azaz mennyire erős, meddig tart és okoz-e arckipirosodást. Nos, a csípés a Laudanumnál gyengébb, a Grey Skiesnál erősebb. Olyan csípős csípősség... Nem tart sokáig: a borotválkozás utáni hideg vizes arclemosással el is múlik. Arckipirosodást, vagy foltos pirosodást pedig nem okoz, csak az érzés van. Hozzáteszem, mindez rajtam és rám érvényes, nagyon nem vagyunk egyformák. A külföldi fórumokon olvasható tapasztalatok is különbözők: a Laudanum kapcsán például a legtöbben nem is említenek csípősséget.

SicTransit 2010.11.30. 09:27:51

Én is kedvet kaptam a szantálos szappanhoz, ki fogom próbálni!

A MESKA-n pedig már elérhető a nadler borotvaszappan 2 verziója is! A nép tesztet követel! ;)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.11.30. 10:12:42

@SicTransit: pssssszt, vigyázz, mit mondasz, Nadler szappan olvas minket! Itt van inkognitóban a rajongók közt! :)))

Viccet félretéve: a blogján kommentben már egy hónapja értekeztünk az ügyről, csak meg kellett, hogy érjenek a szappanok, meg át kellett, hogy menjenek az előzetes, családi szűrőteszten. Ezek szerint mindkét feltétel frissen beteljesült (két napja, mikor írtam a posztot, még nem voltak fönn, az tuti), úgyhogy rendelek is egyet, és jól szétcincáljuk! Csak még eldöntöm, melyik illat legyen a kettőből.

mry314 2010.11.30. 10:43:30

@pamacs&penge: "Ezek szerint mindkét feltétel frissen beteljesült (két napja, mikor írtam a posztot, még nem voltak fönn, az tuti), " Most néztem a MESKA-t, 22 órája lett hozzáadva Nadler 2 borotvaszappanja! ;)

Gournoddam 2010.11.30. 13:21:53

Ismét korrekt cikk.

"de hát gyarlók vagyunk, és a hedonizmus a borotválkozásnál a fölös habmennyiségben manifesztálódik." - már ezért megérte :)

SicTransit 2010.11.30. 17:36:58

@pamacs&penge: Nekem is ígért egyet az a drága nő, de majdcsak megvalósul! ;) Remélem, beválnak, de ha nem az sem baj, mert ahogy Őt ismerem, úgysem adja föl, amíg megfelelőt nem készít!

janucbajusz 2010.11.30. 19:18:24

SEGÍTSÉG!!!!!!!!
Kérlek segítsetek nekem. Házasságiévfodulóra megkaptam az álmom: pamacsot és szappant.
Egy a baj még soha nem használtam ilyet.
Pengével borotválkozom és Szírszappant használok.
Kérlek írjatok. 33 évseen itt az ideje elkezdeni.
Köszönettel: Janucbajusz:-)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.11.30. 19:26:50

@janucbajusz: nem bonyolult, a tudás meg úgyis a gyakorlással jön... A pamacsot beáztatod (mondjuk egy pohárba beleteszed fejjel lefelé úgy, hogy a sörte tövéig érjen a meleg víz), a szappanra is csorgatsz egy kis vizet puhítani. A pamacson egyet rázol, hogy a fölös víz kijöjjön, és elkezdesz keverni-kavarni a szappanon. Látod majd, ahogy a szappan kezd „fölúszni” a sörtéken. Amikor már érzésre jó sok szappant fölvett, a nedves arcodon folytatod tovább – ez az arcon habosítás. Ha van hozzá türelmed, akkor az arcod előtt még tálkában is folytathatod, és ott versz habot. Ez az alap, ezzel egy ideig elleszel. Az arányokat pedig neked kell kitapasztalnod: milyen a pamacs vízfelvevő-képessége, ehhez képest hogy viselkedik a szappan, mennyi vizet kér stb.
;)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.11.30. 19:41:24

@SicTransit: én megrendeltem magam és ki is fizettem. Ügyelek a Pamacs és penge szakmai függetlenségére és megkérdőjelezhetetlen pártatlanságára. :)

janucbajusz 2010.11.30. 19:46:01

Köszi a gyors választ. A feleségem talált a blogra, és nagyon tetszik. Gondoltam profiktól kérek tanácsot
és bejött. Ez a bajusz vax dolog tetszik ezt kiprobálnám:-D

Lord Ickenham 2010.12.02. 00:25:55

A hedonizmusos mondat telitalálat. Ez a blog gyanúsan tartja a magas színvonalat.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2010.12.02. 16:51:32

Ha jól látom, alig 2 hét múlva lesz mademoiselle Scodioli születésnapja...

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.12.02. 20:50:41

Prof vigyázz, ha valakiről tudjuk, hogy madame, akkor a mademoiselle tiszteletlenség lehet! ;)
(Ha pedig nem tudunk semmit, akkor madame-nak illik szólítani.)

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2010.12.03. 06:10:15

@pamacs&penge:
Vigyázni fogok, ígérem.

Qk@ 2010.12.12. 21:26:18

Családom hölgy tagjai számára (egyöntetű vélemény) a Dust Shaker a favorit. Így kipróbáltam első körben ezt. Kellemes illat, kellemes hab (persze másabb, mint a hagyományos angol szappanok, de ugye ez egy glicerines család) és még csípet is. Elején kicsit zavart, a végén megszoktam. :-) Illat alapján a következő testalany a Grey Skies lesz...

250ce 2011.12.30. 22:20:29

Nem rég próbáltam az Ill repute-t, fantasztikus, akárcsak a cikk

creativehun 2012.01.14. 14:25:12

Tegnap előtt -aztán ma újra -volt szerencsém kipróbálni az FBP által küldött Grey Skies szappant.Nálam semmi csípés,ellenben az illata valami fenomenális.A nejemnél biztos befutó..így aztán persze nálam is :)

Álsakál · http://www.teamtuning.hu 2012.04.23. 06:23:52

Ez a cikk (is) valami zseniális! Mert a tapasztalat meg a termékismeret egy dolog. De ahhoz, hogy egy kívánatos terméket egy médiumon keresztül így megkívánjak... Na, ehhez kell a varázsló tudomány! Gratulálok és köszönöm!

MetalWarrior 2012.09.22. 23:23:09

Itt vannak az illatok előttem. Így már kerek a cikk.
:)
Köszönöm, tudod mit.

Rácz István Géza 2013.01.20. 09:56:04

Ha esetleg érdekel valakit, Madame-nál elérhető lesz csoki illatú borotvaszappan is, de a boltban nem biztos. Ha valakit érdekelne kérem jelezzen.
Szép napot.

Stefano Satriani 2014.01.31. 09:10:19

Jo reggelt! Lenne egy kerdesem, a harmadik scodioli rendelesem a vamon blokkoltak. (3db szappant tartalmazo csomag volt mindegyik).Ahogy a kitoldendo ivbol kiderult csempeszetre gyanakodtak ezert kellett leallitani a csomagot. Mar lassan 2 honapja csuszik a dolog. Csak en vagyok ennyire szerencses vagy mas si jart igy? :(

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2014.01.31. 09:36:02

Nekem meg nem volt ilyen semmilyen rendelesemnel sem. Vagy siman megjott, vagy megvamoltak-afaztak, vagy csak elloptak, de ennyit nem ultek rajta...
süti beállítások módosítása