Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaro (1) figaró (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Cade, avagy a világ legritkább növénye

2010.03.01. 22:13 pamacs&penge

 Van egy borókafajta, amelyet franciául cade-nak (ejtsd: kád) neveznek. Latin neve Juniperus oxycedrus, magyarul spanyol vagy vörös boróka. A Mediterráneum azon sűrű, bozótos növényzetének egyik jellemző eleme, amit Korzikán maquis-nak (ejtsd: máki, de ritkábban és az olaszból magyarosan mondhatjuk azt is, hogy makkia), Provence-ban garrigue-nak (ejtsd: gárrig) neveznek. E borókafajta nevét viseli a L'Occitane (ejtsd: lokszitán, egyben ígérem, francia nyelvlecke vége) egyik termékcsaládja.

Photobucket

S hogy miből gondolom, hogy ez lehet a világ talán legritkább növénye? Hát onnan, hogy a nevét viselő, a belőle nyert eszenciális olajjal is készült L'Occitane borotvakrém 4950, a 75 (!) ml-es borotválkozás utáni balzsam pedig 6950 Ft. De nem ám egy Andrássy úti, mondjuk a Louis Vuittonéval szomszédos luxusüzletből, hanem sima webshopból. Hagyok egy kis időt a sokk földolgozására.

Photobucket

Rutinos webvásárlóként és némely magyar forgalmazó esetenként megkérdőjelezhető erkölcsiségű árképzését ismerve persze rögtön megnéztem, mennyi ugyanez a franciaországi és az USA-beli „gyári” L'Occitane webshopokban (nem nehéz, szokás szerint a főoldalról ország szerint léphetünk tovább): 15,50 és 22 euró, illetve 28 és 29 dollár. (Mellékszál: valaki magyarázza már meg, hogy az milyen árpolitikai logikán alapul, hogy a két termék közötti árkülönbség Európában kb. 10, az USÁ-ban meg csupán 1 (!) dollár?) A magyar és a francia ár tehát nagyjából, jóindulatúan (de tényleg csak nagyjából, jóindulatúan, mert nekünk, magyaroknak még így is egy ezressel többet kell fizetnünk) hasonló, és már ez is valami.

borotvakrém cade

Külcsínben a L'Occitane jó érzékkel lovagolja meg a „szándékosan túl egyszerű külsőm átlagon fölüli minőséget rejt” vonalat: sima, festetlen fémtubusok, egyszerű vignyettával. Mindez persze sokkal jobban tetszene, ha tényleg valami szeplőtelen, szemérmes árú kézműves termékről lenne szó, jelen esetben azonban leginkább az jut eszembe róla, hogy ügyes a marketingosztály, és jól belőtte, mivel lehet még jobban kábítani a célcsoportot. S hogy a Cade hogyan muzsikál? A borotvakrém illata elegáns, kellemes, diszkrét, növényi jellegű. Ez jó. Hanem habot azonban nem nagyon képez. Ez pedig nem jó. Ami lesz, az is benn marad a pamacsban, az arcra csak egy vékony réteg kerül. Az első kör után meg már a pamacsból is alig akar előjönni valami. Jön a cselezés, egy kis plusz víz a bögrébe, hátha ezzel kicsalogatjuk az esetleg túl sűrű masszát a sörték közül, de nem: csak nagy, vizes habpöttyök kezdenek csöpögni az arcomról a mellemre és a mosdóba. Mintha a krém egyszerűen eltűnt volna a pamacsból. Nincs mese, nyomok még egy ugyanakkora (nem kicsi, a krémmel nem szoktam takarékoskodni) adagot a bögrébe, és így már nagyjából rendbejönnek a dolgok. Már hogy a gyakorlatban, az arcomon. Mert azért az, hogy márkától függően három-, hat-, sőt, az egyébként kiválóan teljesítő (igaz, a szabad gyökök ellen ígérni semmit sem tudó) Figaró és Barbon krémekhez képest nyolcszoros áron a Cade-ból ráadásul kétszer-háromszor annyit is kelljen nyomni egy borotválkozáshoz, az bizony nagyon nincs rendben... Mivel amúgy empatikus és igazságos gyerek vagyok, az is eszembe jutott, hogy talán egy elöregedett tubussal van dolgom, de ez meg azért lenne furcsa, mert van egy pár tényleg ősöreg, „tubusalja” maradékom, és mindegyik ugyanolyan jól működik, mint újkorában.

borotvakrem

A borotválkozás utáni balzsam azonban kiválóan teljesít. Ugyanaz a finom, tartózkodó illat, amely a fent említett borókából, továbbá szantálból, olasz szalmagyopárból (menőbb nevén immortelle) és rozmaringból táplálkozik. Nem túlságosan tartós, de hát ez is a diszkréció jellemzője, és számomra kifejezetten pozitív. Nem a folyós, vizes balzsamok közé tartozik, állaga inkább egy laza krémé: shea- (karité-) vaj és nyírfakivonat az alapja. Könnyű szétteríteni, nem túlságosan zsíros és jól hidratál. Nyárra nem érdemes ezt választani, télen, hidegben, hóban-szélben azonban kiváló. Az árát viszont – legalábbis nekem – ez sem éri meg (no hiszen, majd 7000 forintért 75 millilitert..., és még nagyzolni sem lehet vele, hogy idess apám, ez a legújabb hugóbossz), mindenesetre a borotvakrémhez képest legalább hibátlanul működik, tényleg minőségi termék és kicsit kedvezőbb állásba billenti a mérleget. Ez a mérleg persze szigorúan az enyém, és a következőket mutatja: hibás borotvakrém, kitűnő borotválkozás utáni balzsam – sajnos mindkettő nyugat-európai mércével is magas, itthon pedig szimplán szürreális áron.

 

Képek: Pamacs és penge, Wikimedia Commons

3 komment

Címkék: teszt francia balzsam kozmetikum natúr loccitane cade borotvakrém

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr951801385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cotag 2010.03.02. 08:46:33

Ez igy szep kerek! Annyit azert tegyunk hozza, hogy a L'Occitane bar a weben is kaphato marka, de vannak egeszen komoly sajat uzleteik, pl Gyorben is. A borotvakrem sajnos ilyen, nem eloregedett, mindenhol panaszkodnak ra, valoban egy normal kremhez kepest legalabb ketszeres mennyiseg kell a valamirevalo hab elkeszitesehez. Az after balzsam eltekintve a magas artol, azert egeszen kivalo. Meg valami: a L'Occitane borotvalkozasi szerei kozul ar-ertek es minoseg tekinteteben is a Cade szappan az, amire erdemes egy pillantast vetni.

fonti 2010.03.03. 16:30:21

Borotvaszappanjaimat, borotvakrémjeimet legalább olyan rendszertelenül váltogatom reggelente (vagy esténként) mint a borotvakéseimet. Többnyire a hangulatomtól függ milyen összeállítást használok éppen. Ma azonban a cikk hatására elôkerestem a Cade borotvaszappanomat, melyet egy barátomtól sikerült megszereznem még tavaly. Azt tudtam, hogy kellemes, enyhe fanyar illatával --, mely valóban nem hivalkodó,-- kitûnik a többi közül. Nagyon figyeltem a hasonló márkájú borotvakrém hibáira, amit a cikk jelzett, de hál'istennek semmi olyan negatívum nem jelentkezett. A hab szépen és elég sûrû formában kialakult a pamacson, melyet aztán átvittem a Georgetown Pottery duplafalú, melegvizes scuttlejába, ahol még kevertem rajta egyet. Végül is közepesen dús, de a teljes borotválkozásra elegendô habbal tudtam a "szertartást" befejezni. A végén csak a szappan gyorsan tûnô, diszkrét illata és friss sima bôr jelezte, hogy hibátlanul elvégezte a "munkáját"!
A lényeg tehát, hogy senkit nem beszélnék le a Cade borotvaszappanról aki hozzá tud jutni.

GBL 2010.07.02. 13:41:50

Szerintem a balm zseniális, és meglepően kiadós - ami kicsit enyhít az árán.
Lehet kérni ajándékba gazdag rokontól :)
süti beállítások módosítása