Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaró (1) figaro (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

A szantál

2010.05.06. 13:40 pamacs&penge

 A férfiaknak szánt kozmetikumokban a szantál az egyik legklasszikusabb illatkomponens. Jellegzetesen fanyar, fás illata a cédrus mellett örökzöld slágerré teszi, de sok márka használja nem csak összetevőként, hanem dedikáltan, szinte kötelező gyakorlatként készít szantálos szappant, krémet, arcszeszeket. A nagy angol brandeknél pedig valószínűleg még bűnnek is számítana, ha nem tartanának ilyet a kínálatukban. Naná, hisz övék volt India, és az igazi, a jó szantál még ma is leginkább onnan jön.

sandal szantal

A szantálfa Indiában, Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán déli térségében elterjedt, félparazita fa, van vagy tíz alfaja, és gyökere és fája is illatos olajat tartalmaz. Világos, sárgás színű, a kézművesiparban is népszerű, használják faragásokhoz, ajándéktárgyakhoz. Olaját és porát illatuk és jótékony hatásaik miatt évezredek óta használják úgy szakrális célokra, mint illatosításra és gyógyításra, eszenciális olaja pedig az aromaterápiában is alaparoma. Feldolgozott fája az illatát nem veszti el, hanem évtizedekig megtartja. Van például ez a fönti kis szobrom, amit vagy húsz éve kaptam valahonnan Délkelet-Ázsiából, és még mindig lekapom néha a polcról, hogy az alját megszagolgassam. Nemrég pedig Myanmarban (Burma) jártam, és egy piacon vagy tíz méterről kiszagoltam, hogy valamelyik árus szantálfa-faragásokat kínál – így is volt.

sandal szantal

A szantállal már a korai ókorban összevissza kereskedtek, kellett füstölőhöz, fáraó-balzsamozáshoz, illatszerekhez, gyógyító elixírekbe – és ki tudja még, mibe. A mi szempontunkból a fehér szantálfa, a Santalum album a legfontosabb. Ebből – azaz a belőle származó olajból – a legjobb minőség a délnyugat-indiai Mysore-ból (magyarul Májszor, Majszur) származik – olyannyira, hogy több gyártó nem is felejti el megemlíteni, hogy nem olcsóbb és gyengébb minőségű ausztrál (India után a legnagyobb termelő), hanem igazi májszori szantált használ. S hogy milyen is ez az illat? Nem könnyű erre válaszolni, hisz a szantál pont olyan alapillat, amit éppen viszonyításokhoz szoktunk használni: tiszta állapotában alapvetően fanyar, fás, hűvös érzetű, mégis telten fűszeres illatot képzeljetek el. Márkánkénti interpretációi aztán jelentős különbségeket mutatnak, természetesen a további összetevők függvényében – a szantál azonban nem  csak többé-kevésbé „fajillat” formájában, hanem illatkompozíció elemeként is viszonylag könnyen azonosítható és kiérezhető. Egyébként pedig nevetni fogtok, de nyers állapotában engem a hajdani lemezárugyári játékok belsejének nagyon jellegzetes illatára emlékeztet. (A csodálatos, ezüstszínű, lendkerekes Jaguár beugrik valakinek?)

Íme néhány, általam próbált szantálos borotvakozmetikum jellemzése – a sort persze nagyon-nagyon hosszan lehetne folytatni, de egyrészt jómagam annyira azért nem szeretem, hogy túl sokfélét vegyek belőlük, másrészt erre értelemszerűen az isten pénze sem lenne elég – harmadrészt pedig várom a kommentjeiteket is, ki mit próbált már.

Geo. F. Trumper Sandalwood Skin Food

sandal szantal

Ezt az illatcsaládot a Trumper a királynő aranyjubileumára, 2002-ben hozta ki, és úgy jellemzi, mint a cég történetének (ami ugye van vagy százharminc év) legérzékibb illatát. Érdekes megoldás: hogy lehet a hűvös szantálból olyan vastag, meleg, krémes-édes illatot összehozni, hogy az épp a szantál miatt nem lesz teljesen geil. A fát erőteljes citrus- (lime) vonal támogatja, a legjobb jelző rá a vad bujaság. Ha a csajodat várod sokat ígérő, gyertyafényes estére, telitalálat. (A bőrön egyébként pedig ugyanúgy „működik”, mint a többi Trumper-féle Skin Food, azaz a rózsás, a lime-os és az illatmentes: kellemes, kiadós, vastagon krémes bőrápoló, jellegzetesen magas viszkozitással, ami miatt azért szokni, szeretni kell. Száraz bőrre vagy télen kiváló.)

D. R. Harris Sandalwood After Shave

sandal szantal

Na, ez már jóval igazibb (érstd: tisztább) szantálillat, közel áll ahhoz, amit a kis szobromon érezni. A gyártó ezt némi dicsekvéssel alá is támasztja, merthogy ezt írja róla: Igen férfias illat, amely a szantálfa jellegzetes aromájából, s nem pedig annak kereskedelemben általánosan kapható szintetikus változatából készül. (Az aftersév egyébként az olajosabb érzetű fajtából való: estig érezni a „védőréteget”, de ez nem valamiféle zsíros, hanem egy kellemes, afféle „valami óv” érzet – viszont a felvitel után kezet kell mosni. Szintén inkább télre való.)

Truefitt & Hill Trafalgar Shaving Cream, After Shave Balm és Cologne

sandal szantal

A borotvakrém kellemesen, elengánsan szantálos, de az igaziból (lásd megint: faszobor), némi citrussal. A balzsamban már egy csöppet erősebb a citrus (abból is a citromhéjas vonulat), de ugyanaz az elegáns szantál azért még bőven ott van. A citrus oldja ugyan a szantál hűvös, maszkulin fanyarságát, ad mellé egy kis kerekséget, melegséget, de messze nem a Trumpernél tapasztalható édességgel. A kölni az előző kettőhöz képest már megint kissé más világ. Citrusnak gyakorlatilag már nyoma sincs, a szantál mellé viszont azonos arányban csatlakozik be a cédrus, némi keleti fűszerességgel a háttérben. Nagyon hangulatos illat, nem tolakodó vagy hivalkodó, inkább kifejezetten elegáns. Ha járt már valaki olyan asztalosműhelyben, ahol csak cédrussal és -ból dolgoznak, és tetszett neki az illat, akkor az jó eséllyel a Trafalgar kölnijét is szeretni fogja. Szantálkedvelőknek pedig továbbra is kötelező kűr.

 

4 komment

Címkék: brit balzsam kozmetikum harris trumper szantál borotvakrém aftershave truefitt & hill

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr441978956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mvazowski 2010.05.07. 23:20:03

Barbon-Derby-Figaró szentháromság után jó tudni, hogy ilyesmi is létezik :)

Qk@ 2010.05.13. 18:36:20

Szia,

Tetszett a post! Ha nem gond, akkor egy kis segítséget kérnék! Régebben vettem egy Trumper Sandalwood borotvakrémet. Nagyon bejön az illata, szeretem, hogy olyan fanyar, és nem édes. Gondoltam meglepem magamat valami szantálos cologne-nyal, de jól melléfogtam. Rendeltem egy "Taylor Luxury Sandalwood Cologne"-t, de semmi közös sincs a két illatban. Az egészben a legjobb, hogy egy másik kedves olvasó jóvoltából :-) sikerült egy Trumper sandalwood cologne illatmintát is megszaglászni, de az sem hasonlít rá! Mindkettő jóval édesebb, fűszeresebb illat, mint a borotvakrém.

Szóval a kérdésem, hogy #1. ismered-e az említett borotvakrém illatot és ha igen, akkor #2. van-e hasonló illat az általad használt termékek között (Aftershave vagy cologne)

Előre is köszi!

Q.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.05.13. 18:57:33

@Qk@: Használati szinten a Trumpertől sajnos csak a Sandalwood Skin Foodot ismerem, azt, ami a cikkben is szerepel. Illetve szagoltam a Trumper Sandalwood fatégelyes szappant, az sem egy az egyben a Skin Foodra hajazott. A Trumper Sandalwood kölnit még nem szagoltam. Ha legközelebb találkozunk (na, most lebuktunk :) ), akkor szívesen megmutatom a Harris-félét, illetve megnézem, van-e még egy csepp Trafalgar...
Az mondjuk meglepő, hogy a Trumper kölnije nem egyenes vonalú folytatása a Skin Foodjuknak.
Az viszont biztos, hogy ahány szantál elnevezésű dolog, annyi féle értelmezés – köszönhetően az egyéb illatösszetevőknek.

Qk@ 2010.05.14. 09:09:17

Köszi! Élek majd a lehetőséggel! :-)
süti beállítások módosítása