Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaro (1) figaró (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Kecsketejes borotvaszappan Chiarától

2010.05.28. 11:43 pamacs&penge

 Na, a Weleda után most aztán végképp adunk a természetességnek, mert nem akármilyen borotvakozmetikum tesztje következik: kecsketejes borotvaszappané, holt-tengeri iszappal, Chiarától.

kecsketej borotvaszappan chiara

Pár hónappal ezelőtt véletlenül, afféle tematikus bóklászás közben bukkantam Eszterre és az ő szappanos világára, ahol ő maga és a kommentelők valami kézműves borotvaszappanról is értekeztek. Hopp, ez érdekes, s már írtam is Eszternek, de kiderült, hogy elkéstem, valami miatt már nem készít borotvaszappant. Sebaj, legalább megtudtam, hogy van ilyen, hogy Meska, ahol saját kézzel, szívvel-lélekkel kapható Mindenféle Egyedi Saját Készítésű Alkotás (MESKA, érted, én biz' csak most jöttem rá, ahogy ezt a posztot írom...), ráadásul jórészt valóban eredeti, ötletes dolgokkal – azaz bőven túl a karácsonyi vásárok folklórjához immár kötelezően hozzátartozó IKEÁ-s üveg mécsestartókon, amelyekre önjelölt „kézművesek” utólag mintákat festettek... Az Eszter-féle kecsketejes (merthogy az volt, illetve az lett volna) szappanról pedig szépen el is felejtkeztem.

kecsketej borotvaszappan chiara

Egészen a múlt hétvégéig, amikor is a – mint közben kiderült, szintén „meskás” – sógornőmtől kaptam egy kecsketejes borotvaszappant, ami már egy másik készítő, Chiara terméke. Persze nemcsak az ajándéknak örültem, hanem annak is, hogy így mégsem esik kútba a kecsketejes teszt-terv. Aztán itthon jobban utánanéztem és meg is lepődtem: nagyon megy ám a Meskán ez a természetesszappan-vonal, mert Chiarán kívül (szigorúan ábécé-sorrendben) Esterella, Fiesta, Nymphaea, Szappanmánia, Szappanosmici, Vegan és Yasminia termékeiből is válogathatunk. Közöttük pedig olyan vad dolgokat is találunk, mint a citromfüves-csalános kecsketej-szappan zöldtea porral (mondjuk ez kinézetre legalább olyan, mint egy szappan), vagy a narancsos csokitorta kecsketej-szappan (ami viszont konkrétan olyan, mint egy tortaszelet – de találni mindenféle minyonokat és más „süteményeket” is). Borotvaszappant azonban kizárólag Chiara készít – persze nem lehetetlen, hogy e cikk után majd a többiek is ráállnak, semmi gond, egyrészt kipróbálok én szívesen mindent, másrészt és illetve a bort szeretem, meg a jó pálinkát, meg satöbbi, köszönöm szépen.

Az én szappanom gondolom valami Chiara-féle egyendobozban érkezett, mert az egyik oldalán az összetétel is szerepel, de ez valószínűleg csak valamilyen generikus alaprecept, vagy még az sem, mert például a holt-tengeri iszap nincs is rajta. Van a dobozban még egy kis képes cetli is, szóval az egész fölöttébb rokonszenves megjelenést ad.

kecsketej borotvaszappan chiara

Nem úgy a szappan kinézete. Nem, nem a színe bánt, dehogy (ez amúgy afféle szürkésbarna, hajdani mosószappan-szerű árnyalat), hanem az, hogy mindenféle kis darabocskákat látok benne, s ez pedig aggaszt. Ezek ugyanis vagy olyan kis izék, amik a vízben majd feloldódnak és eltűnnek, vagy pedig szilárd valamik, amik viszont akkor ott is maradnak a pamacs szőrszálai között, és ki tudja, mennyire lehet őket kimosni. Arról nem is beszélve, hogy szépen bejuthatnak és odaragadhatnak egy pillangós borotva belsejébe... Úgyhogy a biztonság kedvéért csak késsel vagy háromrészes biztonságival fogom kipróbálni.

A szappan formája és mérete kicsit furcsa: egy kompakt, magas, fölfelé viszonylag erősen szélesedő pakkról beszélünk (alsó átmérője 5, fölső 6,5 cm), ami miatt nem túl egyszerű passzentos edényt találni hozzá – első körben nekem sem sikerült, aztán mikor már a konyhai bögréket kezdtem volna próbálgatni, találtam egy kicsi IKEÁ-s kaspót, ami a cserép ibolya kivétele után lötyögősen bár, de nagyjából jó lett. Illata szárazon afféle natúr szappanillat, a régi nagy mosószappanokra emlékeztet. Elvileg pacsuli illóolaj is van benne, de ez nem nagyon jön át. A tesztet pedig nem bíztam a véletlenre: a szappangyilkos nagy Omegát állítottam csatasorba.

kecsketej borotvaszappan chiara

Pamacsolásnál az első dolog persze az volt, hogy erősen vizslattam, a sötét színű kis bizbaszok vajon ott vannak-e a habban. Szerencsére nem, teljesen tiszta és fehér habot ad, azaz ezek szerint azok az izék vízben oldódó valamik, és nem kell félteni a borotvát. A habot az ujjam között is gyanakodva morzsolgattam, van-e, érezni-e valamit a holt-tengeri iszapból (mert ha igen, a pengék éle nem hiszem, hogy szeretné), de nem. Mechanikai félelmeim tehát alaptalanok voltak. Hanem a továbbiakban azonban ismét bebizonyosodott, hogy a borotvaszappan, az kérem, külön műfaj. Az nem terem a szappanfán csak úgy, hanem előbb oltani is kell, mint a szőlőt. (Hogy mivel és hogyan, azt én meg nem mondom, mert készíteni nem, csak használni tudom.) Úgy is mondhatnám, hogy minden borotvaszappan szappan, de nem minden szappan borotvaszappan. Illetve minden szappannal meg lehet borotválkozni, de attól az még nem lesz borotvaszappan. Hát, ez se lett...

Jó kis meló árán lett persze hab, de sem nem krémes, sem nem vastag – csak olyan, amilyet bármilyen szappanból ki lehet csikarni. Mire a két arcom és a nyakam után az államhoz értem, ez a habocska is leapadt valami síkos, de sovány réteggé, amin tökéletesen átütött, átlátszott a négynapos borosta. Sebaj, legyünk pozitívak, legalább azért síkos, már ez is valami, sőt.  Meg néha amúgy sem árt látni és átismételni, hol merre is dől a borostánk. Ilyen soványka habból a pamacsban a második körre persze nem is nagyon maradt semmi sem, így jöhetett egy újabb keverés. A szappan illata nedvesen sem változott, azaz megmaradt teljesen natúrnak, és továbbra sem leltem benne a pacsulit. Borotválkozás után pedig, ha már habot nem nagyon produkált, cserébe lejönni nem nagyon akart: hideg vízzel csak sokszori öblítéssel lehetett eltüntetni a már nem kívánatos síkos réteget.

kecsketej borotvaszappan chiara

Ez van tehát, és nem más: ez a kecsketejes borotvaszappan szappannak jó ugyan, de borotvaszappannak nem. A jó szándék, a csupán általánosan jó szappanminőség ebben a specializált műfajban már nem elég. Esetleg azoknak való, akik célzottan az összetételre, esetleg konkrétan a kecsketejre utaznak, vagy akik a nagyfokú természetesség kedvéért a hab minősége tekintetében nagyon komoly kompromisszumokra hajlandók. Én ezek közül egyik sem vagyok, úgyhogy sima arcszappanként fogom elhasználni: amikor nem zuhanyozás után borotválkozom, majd ezzel mosom meg alaposan az arcom, presévként mintegy. A kecsketejet pedig inkább inni fogom: a sarki közért ugyanis újabban tart belőle.

 

A szappan Chiara oldalán

 

Képek: Pamacs és penge

 

14 komment

Címkék: teszt kézműves kecsketej szappan kozmetikum natúr

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr682033447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isti79 2010.05.28. 16:04:29

Szia ed!

Én már féléve is van, h kiprobáltam a kecsketejest és ugyanazt tapasztaltam, mint te, h semmire nem való! Igaz ebben csak zöld tea és menta kivonat volt algák helyett! Lehetetlen belőle használható habot csinálni!

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.05.28. 16:31:09

@isti79: legyünk pontosak: alga ebben sincs! ;) Hanem holt-tengeri iszap.
De a tiéd is dedikáltan borotvaszappan volt, vagy „sima” szappan? Mert az sem mindegy.

Medve11 2010.05.28. 16:45:24

Jól elverted a port a szappankészítőn, de így korrekt. Úgy gondolom, ezek a cuccok marha jók tényleg szappannak, de amit nem tud, azzá ne akarjon válni...

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.05.28. 16:59:50

@Medve11: hú, az „elvertem a port” egy kicsit erős. :) Igyekeztem objektív lenni, illetve csöppet sem kételkedem Chiara jó szándékában. Egyáltalán nem biztos, hogy pontosan tudta, milyen elvárásaink vannak egy borotvaszappantól, elvégre nem sokan használnak. Lehet, hogy pont ez a cikk segít megfelelően változtatni az összetételen, ha érez a dologban fantáziát.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.05.28. 17:56:37

@isti79: igen, ez az az Eszter-féle szappan, amelyikre először én is ráakadtam, csak ő már azóta nem készíti.

esterella 2010.05.28. 19:23:17

Kedves pamacs & penge! Ha már megszólítattam… Hát igen én is próbálkoztam ezzel az igen nehéz feladattal, de mivel eléggé felemás visszajelzéseket kaptam az elkészített borotvaszappanomról, főleg a habzását illetően, hát vettem egy nem túl flancos pamacsot és kipróbáltam. Mivel úgy véltem, hogy ezúttal nem csak az a bizonyos „férfihiszti” :) iratta a vélemények rosszabikait, hát leálltam a készítésükkel!
Kedves Isti79! Kikérem magamnak az én kis szappanjaim nevében ezt a negatív „semmire sem valók” jelzőt! :)
Vannak már egy jó páran akik azt hiszem már nem nagyon szeretnének változtatni a mindennapi kecsketej szappan használatukon! :)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.05.28. 19:33:39

@esterella: szia, örülök, hogy idetaláltál és hogy hozzászóltál. Volt egy olyan sejtésem, hogy esetleg ilyesmi miatt álltál le velük, ezek szerint így is történt. Nyilván lehet és tudsz/tudtál olyan számvetést csinálni, hogy neked megéri-e vagy sem adott esetben hosszasan kísérletezgetni az összetételt illetően. Mindenesetre már az is dicséretes, hogy magad is kipróbáltad.
isti79 pedig szerintem is sarkosabban fogalmazott ugyan a kelleténél, de valószínűleg nem is szó szerint gondolta. ;)

chiara.m 2010.05.29. 10:23:30

Kedves Edvárd!

Először is köszönöm, hogy kipróbáltad a borotva szappanomat.
Tisztában vagyok én azzal, hogy ezen a világon egyetlen olyan dolog sem létezik ami mindenkinek tetszene.
Nem is az ilyeneknek készítem a szappanjaimat, hanem azoknak akik értékelik a kézműves, természetes dolgokat, vagy elvből, vagy pedig mert a bőrük tönkre ment a rengeteg szintetikus anyagot tartalmazó kozmetikai szertől.
Ezek a szappanok két dolog miatt nem habzanak úgy mint szintetikus társaik:
- a kecsketej krémesebbé teszi,
- nem tartalmaz Sodium Laureth Sulfat-ot, amely egy agresszív, maró hatású zsíroldó.
Én és hála Istennek egyre többen vagyunk, akik nem vagyunk hajlandóak ilyen és ehhez hasonló szemetet a bőrünkre kenni.
Eszterrel ellentétben én nem fogom abbahagyni a borotva szappan készítést, mert sok kedves vevőmnek okoznék ezzel csalódást. Sajnos a férfiak között legalább annyi problémás bőrű van mint a nők körében, és hát nekik sem mindegy mit használnak az érzékeny bőrükre.
A párom például egyenruhás lévén nem engedhet meg magának egy pici borostát sem. A hagyományos termékeket használva, már előző nap este meg kellett borotválkoznia, hogy reggelre valahogyan kinézzen az arca, hogy eltűnjenek a vörös foltjai. Mióta e borotva szappant használja szinte közvetlenül szolgálat előtt borotválkozik.
Egy dolgot azonban megköszönök neked, mert tervezem egy " szűretlen Palóc sörös szappancsalád elkészítését, de a pengék éle miatt a borotva szappannál még is csak leszűröm majd a sört. Szóval köszönöm ezt a tippet!

További jó termék mustrát, de azért ha elfogadsz egy tanácsot, nézd meg néha mit tartalmaz egy-egy termék mielőtt magadra kened!

Chiara

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.05.29. 10:54:16

@chiara.m: szia, örülök, hogy a legfőbb illetékes is hozzászólt!
Érdekes és fontos téma ez, és érdemes róla eszmét cserélnünk.
Amit tudnod kell: mi akik a borotválkozás hagyományos módjait űzzük, bizony már elég tudatosan vásárolunk, illetve a hagyományos borotválkozás kelléktára szerencsére már eleve sokkal természetesebb, mint a mindenféle trendi űrzselé meg flakonos hab, amiket nem is használunk, sőt. (Esetleg fusd át a Föld napjával kapcsolatos és a „Cui bono” című írásaimat, szerintem részben a te ügyfélkörödre is hasznos következtetéseket vonhatsz le belőlük. ;)
A tudatosságnak azonban vannak fokozatai, csakúgy, mint a különféle bőrreakcióknak, érzékenységnek is... Azaz vannak köztünk, akiknek bizony nem feltétel a 100%-os természetesség – és valljuk be, hogy attól még bőven lehet egy termék jó minőségű és alapvetően természetes, és nem az ördögtől való, hogy van benne esetleg egy-két barátságosabb adalék.
Aztán vannak, akik akár tudatosan és elvből, akár divatból, akár egészségügyi kényszerből ragaszkodnak a tökéletes természetességhez – ezt említettem is a cikkben, hogy például nekik való a szappanod. Az ő álláspontjukat is tisztelni kell, persze.
Egy fontos adalék, és a férjednek tanácsul is szolgálhat: az irritációk nem csak a kozmetikumtól származhatnak! Sőt. A sokpengés, eldobható (fejes) borotvák nagyban okai lehetnek. Nem tudom, ő mit használ, de ha ilyet, akkor mindenképp érdemes kipróbálnia például a biztonsági (zsilettpengés) borotválkozást.

isti79 2010.05.29. 12:10:17

@esterella: ne haragudj, tényleg eléggé sarkosabban fogalmaztam. A probléma tényeg csak a termék habzásával van a problémám. Amúgy a hidratáló hatása, aláírom tényleg nagyon jó!
A többi szappanjai, amelyikeket probáltam azok pedig kiválóak!!!/testszappanok/

Medve11 2010.05.30. 19:43:59

@pamacs&penge: az elverted a port, azt persze nem arra értettem, h mert te úgy gondolod, és ezért... Pusztán érezhetően negatív vélemény, ami jogos. Nem több, és nem is kevesebb.

@chiara.m: felesleges a hiszti és a vagdalkozás. vedd a fáradtságot és nézz körbe, hogy mit használunk. Nem azért van bajunk a szappannal mert rossz, hanem azért, mert nem teljesíti a feladatát.
pl.: egy nyírfaszirupot elsősorban nem azért öntök a teához, mert szeretem h sok vitamint tartalmaz, stb..., hanem elsősorban azért, mert a kritériumok (természetes...) mellett szeretném h édes legyen az ital. a te terméked csodás szappannak, (tényleg!) de csapnivaló borotvaszappannak. üdv!

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2012.04.02. 02:43:36

Alig két év telt el a bejegyzés írása óta. A blog hatására (és talán egy kicsit az általános világtrend hatására is) egyre többen kezdenek hagyományos termékeket használni. Így fest a Meska kínálata manapság: www.meska.hu/search?sort=relevancia&q=borotvaszappan
Négy új gyártó, négy új szappan.
És itt az ötödik, csak sajnos külön írta:
www.meska.hu/ProductView/index/359510

Illetőleg ezt is kipróbálnám, a szantál miatt. Bár nem kimondottan borotvaszappannak hirdetik:
www.meska.hu/ProductView/index/372276

(Egyik gyártó sem fizetett le engem a reklámért, de ha úgy gondolod, hogy ennyi link nem illendő, töröld a kommentet nyugodtan.)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2012.04.02. 08:35:48

@bikmakk: ne viccelj, minden ilyenfajta link jöhet, én, mint azért eddig már kiderülhetett, támogatom a magyar kézműves borotvaszappan-ipart! A gond az, hogy eddig nem hallottam áttörésről, épp a minap beszélgettem valakivel, aki szintén másárolt egy M**** márkájút, de az ugyanazokat a tüneteket produkálta, mint az általam eddig teszteltek: pár másodpercig élő hab, aztán annyi. Tehát szerintem egyelőre ugyanott tartunk: a kézműves „borotvaszappanok” alapösszetételükben nem(igen), legfeljebb nuanszokban különböznek a „normál” szappanoktól.
Ami jó dolog, az az, hogy pénzt semmiképp sem bukik az ember, mert zuhanyozáshoz ezek azért kiváló szappanok. :)
süti beállítások módosítása