Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaró (1) figaro (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Két borotváról – II. Feather AS, a (nagyon) high-end

2011.05.17. 17:48 pamacs&penge

 Az lenne a jó, ha mindannyiónknak minél gyakrabban megadatna az a remek érzés, amely akkor jár át bennünket, amikor olyan tárgyat fogunk, olyan eszközt használunk, olyan járművet vezetünk, amely minden porcikájából a kérlelhetetlen minőséget, a műszaki pontosságot, a masszivitást, az erőt, a kiváló működés folyamatos érzetét sugározza. Amikor tudjuk és érezzük, hogy sorozatgyártásban már nem nagyon van följebb. Borotvában mindezt például a Feather All Stainless-szel kapjuk meg.

feather all_stainless borotva razor

Na, a japánok itt aztán mindennek többszörösen megadták a módját, már a Feather kicsomagolása is külön ceremónia. Először egy sima külső, két végén nyitott fehér kartonból kell kitolni a pakkot, aztán annak színes, fölöttébb igényes és ízléses olívzöld-fekete borítását kell szó szerint szétorigamiznunk.

feather all_stainless borotva razor

Ekkor végre előtűnik a fadobozka, amelynek fedelét és az alatta található, gyártási számot is viselő tájékoztatókártyát leemelve végre elénk tárul a kemény grafitszürke szivacságyban pihenő készülék. Már így is nagyon jól néz ki, utána pedig elég kézbe vennünk, és már át is bizsereg rajtunk a bevezetőben leírt élmény.

feather all_stainless borotva razor

A Feathertől, a világ (nem alaptalanul) legjobbnak tartott pengéinek (figyelem, nem csak zsilett- és egyéb fodrász- és kozmetikai-, de mindenféle orvosi és ipari felhasználásra gyártott pengékről is beszélünk) készítőjétől persze eleve elvárjuk a minőséget. Az utóbbi időkben gyártott, két igen kedvező árú biztonsági borotvájuk: a nagyrészt műanyag, pillangós Popular és a csupafém Portable mellett (utóbbi készítésével már felhagytak, jó eséllyel pont az új modell megjelenése okán) az All Stainless megjelenésekor igencsak sokkoló volt annak nagyjából 180 dollár körüli ára. 

feather all_stainless borotva razor

Így bizony, az Államokból nagyjából ennyiért szerezhetjük be, a Connaught Shavingnél pedig 130 fontért kapható. (Sőt, 174 fontért újabban olyan készletben is választható, amelyben egy szép, csonkakúp formájú acéltalapzatot is kapunk hozzá – esztétikailag bizony nagyon nagy kár, hogy ez a talp nem ugyanolyan felületet és színt kapott, mint a készülék maga.) Ennyi sok pénzért – s ahogy persze a neve is mutatja – az All Stainless már természetesen teljesen rozsdamentes acélból készül (mint legközvetlenebb vetélytársa, a Pils), méghozzá egy igen szépre szatinírozott, egészen világos színű felülettel.

feather all_stainless borotva razor

A tömege 90 g, ami már jelentős, de azért még nem extrém súly, bőven elmarad a masztodon-vetélytársakéitól. A kivitelezése hihetetlenül precíz, a szét- és összeszerelése élmény: a nyél játék nélkül, a lehető legszorosabban csavarodik föl a fej menetére, a fej fölső része látványos illesztési pontossággal olvad egybe az alaplappal. A penge nemhogy nem mozog, mint a Yumánál, de még az sem működik, hogy csak úgy „rápottyantsuk” a fej menetes hengerére: utóbbira a penge közepén lévő lyuk olyan pontosan-hézagmentesen illeszkedik, hogy nincs csúszkorászás, szépen végig kell kísérni, egészen a tövéig. (Hah, mi van itt, tiszta szex!) Nincs mese: a készülék három eleme bármely részének közeli szemrevételezése egyszerűen műszaki-esztétikai élményt ad.

feather all_stainless borotva razor

Amikor anno az All Stainless fotóját először megláttam, az első gondolatom az volt, hogy egy ilyen szép tárgyat hogy lehet ezzel a terjengős, kétsoros felirattal elcsúfítani, és hogy a kevesebb, vagy főleg a semmi sokkal több lett volna. Ezt még mindig fönn is tartom, de a (valószínűleg savazott) felirat élőben szerencsére olyan diszkrét, hogy bizonyos szögekből nézve szinte már el is tűnik.

feather all_stainless borotva razor

A borotva tömege pont kellemesen oszlik el: a nyél 61 g, azaz a készülék hozza azt az egyharmad-kétharmados fej-nyél tömegarányt, ami az általam valamiért leginkább kedvelt egyensúlyt adja. Hangsúlyozom: az általam leginkább kedveltet, mert hisz az egyensúly, a fej- vagy nyélnehézség kedvelése igencsak viszonylagos dolog, racionális magyarázat aligha létezik rá.

feather all_stainless borotva razor

Munkája hihetetlenül gyengéd. Olyannyira, hogy akik előttem kipróbálták (a borotvás szindikátus két sokat tapasztalt, győri consiglieréje) kifejezetten nem szerették, hogy túlságosan lágy és alaposnak sem elég alapos. Legalábbis rajtuk ilyennek bizonyult. Merthogy rajtam pedig nagyon szépen dolgozik, és az, hogy nem elég alapos, az az én arcomon épp csak annyit jelent, hogy nem egy húzásra tűnik el minden. Na bumm, ez nekem különösebben nem gond, hisz ha épp harapós sercegésre vágyok, akkor arra ott van mondjuk a Bob-nyeles New, vagy természetesen és leginkább is a borotvakés. Gyengédsége okán az All Stainless viszont pont az a borotva, amellyel a legnagyobb mumusomat: a napi rendszerességű borotválkozást is képes vagyok gond nélkül abszolválni. Márpedig ez eddig nem sok mindennel sikerült – mondjuk szerencsére nincs is rá gyakran szükségem.

feather all_stainless borotva razor

A gyengédség – amit egyébként pengeválasztással valamennyire lehet befolyásolni, így én pont a más borotvában nekem már „túl éles” Featherrel használom – az All Stainlessnél nagyfokú megbocsátóképességgel is jár, azaz például ideális kezdőborotva is lehet. Már a fölöttébb jómódúaknak, persze, mert egy ismeretlen, de szubjektív tényezők garmadájával fűszerezett műfajba átlagos anyagi lehetőségek mellett egy jó harmincezres borotvával belevágni mindenképp botorság. Azonban ha megvesszük, tetszik is és össze is illünk, akkor egy olyan, tényleg örök életre szóló borotvával rendelkezünk, amelyet tényleg minden alkalommal érzéki öröm kézbe venni és használni. Szép történet, szinte már giccses is, de nem baj.

 

Fotó: Pamacs és penge

 

12 komment

Címkék: teszt biztonsági feather double edge

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr302911627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GBL 2011.05.18. 12:52:03

Rozsdamentes acél présöntvény, forgácsolva, felületkezelve... gyönyörű csomagolás... egy nem kimondottan tömegpiacon ez valójában olcsó termék!

Lord Ickenham 2011.05.18. 21:30:11

Jól láttam a neten, hogy 30 ezer Ft körüli az ára?

Lord Ickenham 2011.05.18. 23:13:55

Bocsánat, figyelmetlen voltam!
Akkor most tényleg ez a borotvák Rolls Royce-a, vagy csak a Mercedese?

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.05.19. 10:10:23

Jó kérdés, stílszerûen maradjunk annyiban, hogy minimum Lexus!

Szerij · http://kepernyo.blogspot.com/ 2011.05.19. 17:33:18

@pamacs&penge:
bocsánat az offért!
tetszik az oldal, gratulálok hozzá!
ha van kedved, innen tölts le borotvás képeket: kepernyo.blogspot.com/2010/09/borotva.html
(az oldalt én szerkesztem, szóval használd azt a képet, amelyik megtetszik :) )

rty42 2011.05.19. 18:44:32

gyönyörű!
Ha titánból lenne, adnék is érte ennyit :)

Lord Ickenham 2011.05.19. 21:32:37

@pamacs&penge: Szóval olyan "kicsit unalmas luxus". Mert nekem a Lexus az olyannak tűnik.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.05.19. 22:10:01

@Szerij: köszönöm a felajánlást, mint ez a poszt is mutatja, igyekszem leginkább saját képekre alapozni, már csak azért is, mert én is szeretek ezzel pepecselni. ;)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.05.19. 22:13:15

@Lord Ickenham: valóban, a gyengédség és a megbocsátó karakter borotvában unalmasnak is nevezhető, és tényleg, korábban ez eszembe is jutott a Feather AS-sel kapcsolatban. Na de sebaj, van az úgy, hogy nem izgalomra meg kalandra vágyunk, hanem „csak” hibátlan, meglepetésmentes munkára. ;)

D. Ádám 2011.05.25. 17:41:41

Már rég kinéztem magamnak ezt a borotvát.
Piszkosul tetszik, és mivel egy Feather Popularrel kezdtem a biztonsági borotva használatát, stílszerű is lenne a váltás :) , de ennyi pénzt soha nem tudnék kiadni egy borotvára. Még akkor sem, ha örök darab.
Pedig első látásra nagy szerelem volt.
Köszi a szép képekkel illusztrált ismertetőt, Ed, jó legalább így látni ezt az eszközt! :)
süti beállítások módosítása