Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaró (1) figaro (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

Unicum az arcon

2010.05.19. 11:52 pamacs&penge

 Illatát tekintve a Weleda az egyik legmegosztóbb borotvakozmetikum. Csakúgy, mint italok között a címben említett nedű. Nekem mondjuk nincs ilyen gondom – én aztán mindkettőt szeretem.

Photobucket

Ha valaki a honlapjukon kezdi az ismerkedést a márkával, rögtön ezt kapja az arcába: Tradíciókban tapasztalt – jövőorientáltan modern –, egyidejűleg holisztikus szemléletű, antropozófiai értékeken alapuló, a fenntartható fejlődést szem előtt tartó cég: ez a Weleda. Húha, gyerekek, gáz van..., ez valami olyan cucc, amit azok vesznek, akik azért nem eszik a paradicsomot, mert az nem nappal, hanem éjszaka nő! Aztán ha tovább olvasunk, akkor azért kiderül, hogy ennyire nem vészes a dolog: egy majd' százéves, rokonszenves ökoelveket valló és ezek alapján működő cégről van szó, amely saját kertészetből és ellenőrzött, védett területekről származó gyógynövényekkel dolgozik, génkezelt anyagok és állatkísérletek nélkül, cserében viszont zöld energia felhasználásával is. Ez azért még egy olyasfajta szkeptikus alak számára is teljesen vállalható, mint amilyen én vagyok (és aki mellesleg bizony vagyok olyan sötét is, hogy majd most nézem meg a Wikipédián, mi a fene az az antropozófia, amelynek értékein itten, kérem szépen, dolgok alapulnak, és ezeket a dolgokat én az arcomra fogom kenni).

A Weleda borotvakozmetikum-családja pont olyan klasszikusan hármas összetételű, mint Bordeaux-ban a hagyományos cabernet sauvignon-cabernet franc-merlot trió: borotvakrém, borotválkozás utáni arcszesz és balzsam. A krém 75 ml-es tubusban, a többi 100 ml-es, nagyon pofás, vastagfalú ultramarinkék üvegcsében kapható. (A Weleda-termékek megjelenésének egységes dizájnja egyébként általában véve is csillagos ötös, élén a betűtípussal. Mondjuk a logóról mindig az jut eszembe, hogy Menő Manó és Menő Manóné összefonódva épp smaciznak.) Áruk teljesen vállalható: ahhoz képest, hogy a biocuccok a mezei versenyzőknél mindig jóval drágábbak, a borotvakrém 1490, az aftersév és a balzsam pedig 3390 forint – ami a Barbon-kategóriához képest persze luxus, de hát ki beszél itt Barbon-kategóriáról, ugye.

Na de nézzük a működésüket. Egyre erősebb bennem az a vélemény, hogy igazán jó borotvakrémet- és szappant csak a dedikáltan borotvakozmetikumokat készítő márkák gyártanak, ha pedig a természetesség oltárán akarunk áldozni, akkor kompromisszumokra kényszerülünk. Már a Speick borotvakrémjétől sem voltam elájulva, a Cade-ról pedig ne is beszéljünk. A Weleda-krémmel sincs gond, korrektül teljesít, és az átlagosnál valamivel nagyobb mennyiségű adagból megfelelő habot lehet vele képezni, de semmi több, semmi habrobbanás. Ez rendben is van, aki veszi, valószínűleg úgysem ezért keresi, hanem az összetételéért választja: árvácska, kecsketej és mandulatej kivonata plusz illóolajok – csupa egészség és ápolás és természetesség. Biztos nincs benne csúnya paraben. Illata diszkrét, leginkább egyenes vonalú levendula, kellemes. Jellegzetessége, hogy nem zsíros, borotválkozás után kevés hideg vízzel is könnyen és gyorsan lemosható.

Photobucket

A borotválkozás utáni arcszesz azonban már telitalálat, nálam kategóriákon átívelően az egyik kedvenc. Először is, végre egy aftersév, amelyiknél a palack szájában pont megfelelő átmérőjű lyukkal bíró betét van, azaz sem nem ömlik a tenyerünkbe fölöslegesen nagy adag, sem nem kell rázni, hogy egyáltalán jöjjön valami (és hogy ilyenkor aztán jellemzően szintén jól meglóduljon az egész). Nem csak az illata fanyar, de az érzete is, ahogy magunkra kenjük – hamar felszívódik-elillan, hűsítően száraz érzetet hagyva. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a cég szerint a mirha mellett a zseniális nevű varázsdió (hamamelis) is van benne, ami vérzéscsillapító-összehúzó hatásáról ismert. Nyárra, melegbe a mentol-vonal mellé a lehető legkiválóbb választás. Az illata pedig... Tömény gyógynövénycsokor, csudás! Mintha Unicumot kennénk magunkra – csupán utóbbi színétől és cukros ragacsosságától kell elvonatkoztatni. Nem viccelek ám, egy-egy konyakospohárba mindkettőből cseppentettem, és illatukat különböző fázisokban, nedvesen és szárazon is összehasonlítgattam. Megkülönböztethetők persze, de a tapasztalatlanabb orrokat simán megtéveszti a hasonlóság.

A balzsam a maga műfajában szintén kiváló. Az adagolhatósága más betéttel ugyan, de ismét példás – versenytársak, figyelem: lehet menni tanulni a Weledához. Konzisztenciája a testesebb-zsírosabb balzsamok közé sorolja, az arcon érezhető-tapintható védőréteget hagy, a kézről is szappannal kell lemosni. Télre, hideg, szeles időbe az arcszesz tökéletes váltótársa. Hivatalosan kamillakivonat, mirha, aloe vera és jojobaolaj a pillérei – az biztos, hogy kiválóan hidratál. Illata már kevésbé Unicumos, inkább egy fűszernövénykertet juttat eszembe, zsályával, rozmaringgal, kakukkfűvel...

Photobucket

A pontosság kedvéért említsük meg, hogy ez a szűken vett Weleda borotvakozmetikum-kínálat, mert van még egy férfiarc-hidratálókrémjük is, ami az én horizontomon bizony már kívül esik, de van, akinek fontos lehet. Összegezve pedig: a krém elmegy, a borotválkozás utáni szereik kiválóak – de az illatukat szeretni kell. Ami engem illet, Weleda arcszesz nálam márpedig mindig lesz. Meg Unicum is. Míg a világ s még két nap.

 

Képek: Pamacs és penge

Borotva: 1965-ös Gillette Tech. Pamacs: Omega Professionale #48. Edény: IKEA Ljuvlig.

 

 

18 komment

Címkék: német balzsam kozmetikum weleda natúr borotvakrém aftershave

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr1002015096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medve11 2010.05.19. 22:46:32

Nem szeretem az antropozófiát.

rty42 2010.05.20. 10:29:37

hát ezek szerint nekem pont a leggyengébb láncszemmel sikerült összefutnom, de a borotvakrén nekem még így (nem annyira jól habzósan) is nagyon bejött.
Kedvet kaptam az üvegesek beszerzésére is :)

Qk@ 2010.05.20. 20:56:14

Nemrég én is kipróbáltam a borotvakrémet és a hidratálót is! Az utóbbi szerintem nagyon kellemes, egyszerűen imádom. Valószínű az írás után kipróbálom az arcszeszt is.

Még egy komment: lehet, hogy a CADE borotvakrém nem az igazi, de a szappan az egyik nagy kedvencem. Állítólag ég és föld a különbség a kettő között.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.05.20. 21:12:33

@Qk@: persze, legyünk igazságosak, ezért inkább nyomatékosítom: nem általában a márkával van bajom, hisz a Cade-tesztben a balzsamukat kifejezetten dicsértem. Bajaim a borotvakrémmel vannak. Ebben a cikkben is a borotvakrémre céloztam az összehasonlításkor. Az pedig egyszerűen tény, hogy bármelyik L'Occitane Cade sokkal-sokkal drágább, mint a versenytársak többsége – ideértve a patinás angol márkákat is. A szappant általában tényleg szeretik, de azt még nem próbáltam, meg hát ebben a cikkben amúgy is a krémek-balzsamok voltak relevánsak.

mry314 2010.05.20. 21:20:48

"Először is, végre egy aftersév, amelyiknél a palack szájában pont megfelelő átmérőjű lyukkal bíró betét van, azaz sem nem ömlik a tenyerünkbe fölöslegesen nagy adag, sem nem kell rázni, hogy egyáltalán jöjjön valami (és hogy ilyenkor aztán jellemzően szintén jól meglóduljon az egész)."
Na, erre van egy jó módszerem! Mármint, ha nem működik a dugó! Ki kell pattintani, majd amikor használni akarod, hüvelykujjal befogod az üveg száját, pici rést hagysz, azon keresztül úgy adagolod a löttyöt, ahogy akarod! (ez persze nem működik olyan jól pl. azokkal az üvegekkel, amiknél a saját anyagából van kiképezve a lik...)

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.05.21. 09:54:23

@mry314: szükségmegoldásnak ez is jó metódus (nevezzük mondjuk „formaegyespilótapezsgőtráz” módszernek), de azért ez is messze van az ideálistól...

Znmgz 2010.05.25. 17:04:10

Nekem is bejött a Weleda borotvakrém,
az arcvizet pedig most fogom, részben a cikk hatására beszerezni/kipróbálni.
Ugyan valószínűleg szentségtörés egy Weleda bejegyzésben megemlíteni, de nekem mint lelkes amatőrnek a DM-es Balea borotvakrém is nagyon bevált -- bár gyanítom egy cseppet sem bio'.
Pamacs&penge, ha van kapacitásod, adott esetben szívesen olvasnék róla egy szakértői recenziót.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.05.26. 09:49:09

@Znmgz: dehogy szentségtörés, a Pamacs és pengén, kérem, nincs übersznobizmus, fogtok még olvasni a Barbonról is!
Mondjuk a Baleát mostanában nem ígérem, mert hegyekben áll a tesztelnivaló, és ugye nem is csak teszteket szeretnék írni.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.05.31. 23:00:30

Van még egy konteóm: a francia fórumon többségében ki nem állhatják a Weledát. Esküszöm, ez összefüggésben lehet azzal, hogy az ún. keserűlikőröknek is földrajzilag jól behatárolható népszerűségi területe van: Németo., Olaszo., Cseho., Magyaro. a legfőbb piacok. A franciák kihalnak az Unicumtól is, tapasztalatból mondom. Szóval mindezek szoros összefüggésben kell, hogy legyenek... :)))

GBL 2010.07.19. 17:13:26

Bíztam benned, és kértem ilyent a Jézuskától. Igen nagyon kellemes szer, szívest ajánlom mindenkinek. Köszönet a cikkért!

GBL 2010.08.25. 10:50:37

A korai Mikulás pedig Weleda balzsamot hozott - az is igen jó szer!

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.08.25. 23:12:06

@GBL: a nyuszi meg majd télen hozza a Weleda borotvakrémet? ;)

GBL 2010.09.01. 12:11:13

Tényleg, krém is létezik! Szólok is a Nyuszinak, úgyis elég ronda már az idő :)

Drávecz 2010.11.02. 20:51:39

@pamacs&penge: azért arra a Barbon-recenzióra magam is kíváncsi lennék.

A minap a Tesco-ban hosszasan álldogáltam a kozmetikai osztályon, és erőteljes Figaro vs. Barbon dilemmában voltam, ami a borotvakrémet illeti. Előbbit választottam végül, és kifejezetten jók is az első tapasztalataim (még csak kezdő "pamacsos" vagyok, nemrég "tértem meg" a blog hatására). :-)

De azért egy pro és kontra helyzetelemzést egyszer örömmel elolvasnék. Mármint naponta egyszer. ;-) Építően járulna hozzá a borotvás világképemhez.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2010.11.02. 21:06:53

@Drávecz: A Figaro és a Barbon jók. Ráadásul a „mieink” - a hagyományos borotválkozás területén nem sok hasonlóval dicsekedhetünk... A Barbon-recenzió meglesz egyszer. Egyelőre két hónapja várok néhány Barbonos kérdésre adott válaszra a magasságos Caola-Alfától, de onnan már ketten le se tojnak – ennyit az igazi, magyaros PR-ről. Kár. (Pedig óvatosságból direkt megírtam, hogy nem termékmintát szeretnék, mert azt előre megvettem magam... :)

Beo 2011.06.01. 17:58:14

Próbáltam mindkettőt. Sőt tettem a két üvegbe 9-9 csepp borsmenta olajat. Isteni illatuk lett. Az eredeti illat sem rossz, csak fura első alkalommal. Viszont a menta jól kiegészíti ezt.
Érdemes kipróbálni.

Tamás

GBL 2011.07.31. 00:42:00

Nyuszi meghozta a borotvakrémet is!

Gondoltam, megkérlek egy update-re, hogy ne csak az aftersév meg a balm szerepeljen, hanem a krém is. Perszehogy naná, a krém is itt van, csak én feledkeztem meg róla.

Azt kell mondjam, a leírásod tökéletes, semmit nem tudok hozzátenni. A két kéküveges szuper, a krém pedig annyira bio, hogy az már fáj. Olyan, mint fogkrémben az Elmex: nem élvezetes, de tudod, hogy most nagyon természetesen egészséges leszel...

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2011.08.03. 16:04:19

@GBL: örülök, hogy hasonlókat tapasztaltál, mint amiket leírtam, jó érzés.
süti beállítások módosítása