Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaró (1) figaro (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

A spanyol csupor

2012.10.18. 09:26 pamacs&penge

Itt volt, éveken át az orrom előtt a legjobb pamacsáztató-edény, és erre csak nemrég jöttem rá.

Photobucket

Ez, kérem szépen, egy hengeres kerámiaedényke. Úgy tizenévvel ezelőtt Spanyolországban vásároltuk, vele, aki azóta a feleségem lett. Szerinte ugyan valami pástétom volt benne, de nem jól emlékszik, mert vaníliapuding vagy katalánkrém volt az, emlékszem, hogy hűtőpultból vettük ki, meg még a fóliára is a tetején. Helyre kis csuporka, belül teljesen mázas, kívül pedig a fölső fele. Méretei kifejezetten pamacsáztatásra predesztinálják. Nyolc centi magas, öt és fél belső átmérőjű, így az átlagosnál valamivel nagyobb szőrköteg is belefér még (legfeljebb kicsit össze kell szorítani, mikor beletesszük), és szépen, viszonylag függőlegesen áll, nem ázik a (fa)nyél. Plusz megadja az a jó érzést, hogy nem pocsékolunk, hanem egész kevés vízzel megoldjuk a feladatot.

Photobucket

A csupor alján a C. Meridiano, Vila Real felirat olvasható. Utánanéztem, a Cerámica Meridiano családi vállalkozás, és kerámiából készítenek többek között ilyen környezetbarát, újrafelhasználható, újrahasznosítható csomagolóanyagokat. Az én csuprom a vörös kerámiamasszás sorozathoz tartozik.

Photobucket

Aki még nem tudná: a borzpamacsot azért kell áztatni, mert a borzszőr megszívja magát vízzel – épp ezért szeretjük: így még több habot képez és vesz föl. A disznó nemigen teszi ugyanezt, azt elég a csap alá tartani. Ennek ellenére én azért disznópamacsot is áztatom, hisz meddig tart belelállítani egy edénybe, amíg amúgy is összepakolom a kellékeket. Ártani biztos nem árt. E tekintetben amúgy is elég megosztott a pamacshasználók tábora, különböző ideológiák mentén van, aki csak a borzot, van, aki meg pont csak a disznót áztatja, s természetesen van, aki egyiket sem… Valószínűleg minden módszer védhető és támadható is, a lényeg úgyis a megszokáson, a saját rituálénkon van.

Photobucket

Szerintem áztass csak nyugodtan, és ha Spanyolországban jársz, vegyél ilyen vaníliakrémet, edd meg és a csuprot ki ne dobd!

Kép: PésP

9 komment

Címkék: technika edény

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr664855709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mry314 2012.10.18. 10:25:54

Ugye, milyen jó, ha az ember "gyűjtögető életmódot" folytat... :)
(Nálam is megvan ez a "majd jó lesz valamire" mentalitás, csak sajnos lassan megint kevés lesz a hely a portán...:D)

volterjanka (törölt) 2012.10.18. 12:09:49

Végre tudom már, hol keressem a csupraimat... Komolyan, ez a leghasznosabb blog, amit valaha olvastam! :-)

2012.10.18. 21:10:12

Héé, nekünk van ilyen vagy 6 darab, pár éve asszem az Auchanban vettük, joghurt volt benne:)Bár a fala nem egyenes, és kávézásra használjuk:) Ha jól emlékszem nem is volt túl drága, figyelni kell, hátha feltűnik megint.

GBL 2012.10.19. 12:35:13

A leghasznosabb blog... :DDD

volterjanka (törölt) 2012.10.19. 12:53:20

@GBL: Hát... kevés blog ad ilyen közvetlenül hasznosítható támpontot ahhoz, hogy hol keressem a rejtélyesen el-eltünedező eszközeimet. :-)

TOZ 2012.10.20. 10:56:22

Avent pohár. Részemről. Gyerekek már lassan kinovik, hogy használjuk. Most rajtam kívül a sor. Műanyag, nem szép, de nem törik, van talpa. Praktikus.

handax 2012.12.12. 12:34:24

síma műanyag pohár épp elég. De ne a legkisebb 1,5dl, mert annak már az alja túl szűk, hanem a nagyobb 3dl, annak az alja pont jó a pamacsnak. De pl. fél literes PET palack is késsel félbevágva is jó :-)

"borzpamacsot azért kell áztatni, mert a borzszőr megszívja magát vízzel – épp ezért szeretjük: így még több habot képez és vesz föl. A disznó nemigen teszi ugyanezt, azt elég a csap alá tartani. "

Ez - így leírva - nem igaz. A teszt egyszerű: mérd meg a pamacs súlyát, áztasd be a pamacsot vízbe, majd nyomkodd ki belőle a vizet és mérd meg újra a pamacsot.
A borzpamacs súlya ugyanannyi marad, a disznóé nagyobb lesz, mert beszívja a sörte a vizet. Ez abból is látszik, hogy kinyomva a vizet a borzpamacson nem lehet látni a használatot, míg a disznópamacs érezhetően nedves marad.
A borzpamacs a szőrök között tartja meg a vizet, melyet gond nélkül lead a habképzésnél, a disznó meg felszívja a vizet.

pamacs&penge · http://pamacsespenge.blog.hu/ 2012.12.12. 15:16:11

@handax: a szőrökkel igazad lehet, én még sosem méregettem a vizes pamacsok tömegét. Egy a lényeg: hogy mindenki megtalálja, milyen nedvesítési módszer jó úgy az adott pamacsnak, mint neki.
Ami pedig a műanyag poharat meg a félbevágott PET-palackot (és még nagyon sok más, folyadéktárolásra alkalmas tartályt) illeti, természetesen rengeteg minden megfelelhet. Igény és ízlés dolga – én mindenesetre bőven vállalok annyi sznobságot, hogy ne félbevágott PET-palackot használjak. ;)

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2013.01.18. 15:40:27

itthon ragonese termékek vannak ilyen csuporban. és nem utolsó sorban, a katalán krémük is nagyon finom:
www.ragonese.hu/hu/termekeink/desszertcsaladok/monoporizoni/csuprok
süti beállítások módosítása