Mi is ez?

Rózsa Edvárd blogja a hagyományos borotválkozásról: pamacsokról, pengékről, borotvakésekről, borotvakészülékekről, szappanokról, krémekről, kövekről, bőrökről, illatokról...

Utolsó kommentek

  • gaboh: Angolszászoknál volt egy érdekes megoldás. A fürdőben, a falba dobálták. Vagy a gyógyszeres szekré... (2023.03.30. 16:03) Te miben gyűjtöd?
  • Majdénmegmondom: Árulja már el valamelyikőtök, hogyan fér át egy sörösdoboz 1 cm-es nyílásán egy borotvapenge! (2020.07.19. 16:52) Te miben gyűjtöd?
  • GBL: Tényleg, hiszen annak idején néztem is a térképen! (2019.10.15. 13:04) Mit nyomkodsz? Tekerj!
  • Lycan616: @Enomee: Szia lehet kicsit megkésve (4 év) de remélem nem adtad fel ezt a hobbit , nem rég került ... (2019.06.30. 21:30) Extrasol – az ördög álruhában
  • delejes: Remélem, folyt. köv.... (2019.04.09. 09:48) Szép Ernő: Borbélyhab
  • Utolsó 20

Rajongók

Címkék

aftershave (12) állvány (1) alpa 378 (1) american crew (1) apollo (1) astra (1) bajusz (3) ball end (1) balzsam (5) barbon (1) barbus (1) bay rum (4) biztonsági (29) bobs razor works (2) bögre (3) böker (1) bond (1) borbély (28) borbélynégyes (1) borbélyoszlop (2) borbélyszék (1) borosta (1) borotva (1) borotvakés (18) borotvakrém (18) borotválkozás (2) borz (5) botanika (1) brit (5) cade (1) captain (1) castle forbes (2) click (1) cobra (1) crabtree & evelyn (1) cseh (1) damaszt (1) de vergulde hand (2) dollarshaveclub (1) double edge (22) dreszmann (1) edény (11) edwin jagger (1) eldobható (6) élező (1) esemény (4) extrasol (1) facebook (1) faggyú (1) fasan (1) fat boy (1) fat handle (1) feather (3) fender (1) fenés (1) fésű (1) figaro (1) figaró (1) film (5) flaschner (2) floid (2) floris (1) föld napja (1) fotó (8) francia (3) gasztro (1) gél (1) gillette (16) glicerinszappan (2) goldenblog (2) goodfella (1) hab (1) harris (1) hellókarácsony (2) holland (2) horvát (1) ikea (2) ikon (1) iparművészet (2) ipartörténet (17) iphone (3) irodalom (20) iwa (2) játék (1) jégkorong (1) karácsony (4) kecsketej (1) képzőművészet (3) kézműves (3) kiállítás (1) kiegészítők (4) környezet (2) kozmetikum (31) kult (54) laser (1) la toja (1) lea (1) léber (2) lengyel (2) levendula (1) lime (2) (2) loccitane (1) lord (2) lush (1) madame scodioli (2) magyar (1) mannaszappan (1) master cutlery (1) merkur (2) metropolitan (1) ming shi (1) módszertan (3) monsavon (1) mozi (13) mühle (3) műköszörűs (1) myrsol (1) natúr (6) német (2) nem habzó (2) néprajz (1) női borotválkozás (2) obszidián (1) ökológiai lábnyom (2) olaj (1) olasz (7) old spice (1) olvasztás (1) omega (2) óra (1) osztrák (1) pamacs (11) pamacstartó (3) panatta (1) parker (1) penge (13) pesti borbélyház (1) pino silvestre (1) pitralon (2) plisson (1) pré de provence (1) proraso (3) puma (1) rádió (1) rajzfilm (2) ralon (1) ranger tech (1) razolution (1) reklám (8) rooney (2) royall lyme (1) rozmaring (1) rúdszappan (2) schick (1) shavette (2) simbatec (1) simpson (1) single edge (1) six shooter shaving (1) slant (2) spanyol (3) sport (1) stick (1) suavecito (1) sul filo del rasoio (2) supermax (1) svájci (1) szantál (1) szappan (16) személyiség (9) szép ernő (3) szintetikus (2) szlovák (1) szolgáltatás (1) tech (2) techmatic (2) technika (4) teszt (33) tetoválás (1) tgn (1) the art of manliness (1) the art of shaving (1) the gentlemens quarter (2) thiers issard (1) tilos rádió (1) történelem (14) travel tech (1) truefitt & hill (2) trumper (2) tubustekerő (1) ultimate comfort (1) űrhajózás (3) usa (5) utazás (7) várostörténet (5) vásár (3) videó (21) vie long (2) vision (1) wars (1) weleda (1) wilkinson (4) wizamet (1) yuma (1) zene (3) zero (1) zeva (1) zsilett (2) Címkefelhő

The Gentlemen's Quarter nagyteszt

2010.09.18. 08:00 pamacs&penge

 Talán emlékeztek még, hogy néhány hónappal ezelőtt volt itt egy kis trailer arról, hogy alaposan bevásároltam a márka mintáiból. Eltartott egy darabig, amíg az összesen átpemzliztem magam – de megvan, íme a TGQ-tudnivalókkal fűszerezett eredmény.

Photobucket

A The Gentlemen's Quarter amerikai kézműves márka, Colleen Hurley áll mögötte. Borotvaszappanokat, -krémeket és fürdőszappanokat készít, illetve aktuálisan már egy aftersévet is – sőt, legújabban kétféle kölnivizet is kínál. Szappanjait hideg eljárással készíti, büszke arra, hogy hozzájuk úgy alapanyagként (a legjobb növényi olajokat a színszappanhoz), mint adalékként (kecsketej, sheavaj, aloe vera, minőségi esszenciális olajok) csakis az elérhető legjobb minőséget használja, és hogy ezek száz százalékig természetesek, mindenféle mesterséges alkotóelem nélkül. Mint az immár a számomra is bebizonyosodott: a TGQ-szappanok népszerűségének a nagy amerikai fórumokon történő szárnyalása nem megalapozatlan. Viszonylag kevés vízzel (a pamacsot elég egy kicsit a csap alá tartani és már indulhat is) és könnyen habosíthatók, s kiváló állagú, jól síkosító habot adnak, mindezt igen kellemes illatokkal, amelyek között mindenki megtalálja a magának valót (lásd később).

Borotvakrémjeit egy harmincas évekből előbányászott recept alapján készíti: a folyamatban előbb a hideg és a meleg eljárás is szerepet kap, majd egy hónapos érlelés következik nagy üvegedényekben – de úgy, hogy ezen idő alatt a selymes-krémes állag érdekében minden második nap kézzel „fölhabveri” az egészet. A készítési folyamat tehát ezeknél is teljesen kézműves és általa irányított-ellenőrzött, azaz nem előre megvásárolható kozmetikai alapkrémből dolgozik. S hogy ez a krém hogyan működik? Kérem szépen, tökéletesen – de hozzá kell szokni. Ez persze a szappanok-krémek legtöbbjére általánosságban is igaz, hisz mindegyikből akkor tudjuk a legjobbat kihozni, ha már kiismertük a szeszélyeit – ugyanakkor vannak toleránsabb és kevéssé megbocsátó darabok. A TGQ-krém ilyen: elsőre jól el is rontottam, mert sok vízzel kevertem (értsd: nem csapkodtam szárazra a pamacsot és volt pár csepp víz a bögre alján), és egy csalódást lető, alig habos, híg valamivel kellett borotválkoznom – igaz, azért persze így is sikerült. Aztán később valamit kérdezni akartam Colleentől levélben, és akkor láttam, hogy korábban már előre szólt is, hogy figyeljek, mert a krémjeihez nem kell sok víz. Valóban látványosan kevés kell hozzájuk, de úgy, hogy emellett nincs szükségünk az átlagosnál nagyobb mennyiségű krémre. A pamacsot érdemes teljesen kicsapkodni, és a vizet inkább utólag, némi tálkába fröcsköléssel adagolni, ha szükséges. A TGQ-krémek habmennyiség tekintetében ugyan nem rekorderek, de nagyon jó konzisztenciájú és főleg igen tartós habot adnak.

A The Gentlemen's Quarter egyelőre egyetlen, generikus after shave-vel rendelkezik. Illata gyógynövényes: ha a Weleda az Unicumra, akkor ez meg az Underbergre emlékeztet. Talán még némi szantál is lehet benne. Arcunkra kenve először ijesztően tapadós, ragadós réteget képez, de a kezünkről már sima vízzel is elsőre majdnem maradéktalanul lejön, esetleg egy kis szappanra lesz szüksége annak, aki hozzám hasonlóan nem szereti a kezén a zsíros dolgokat. Az arcon a sűrű réteg aztán elég gyorsan, pár perc alatt fölszívódik. Ez az aftersév nem a tetszetősségről, az illatról, hanem az ápolásról és a védelemről szól. Télre, hideg szélbe való, de oda kitűnő.

Most pedig lássuk az illatokat.

Desert Ironwood: fűszeres (szegfűszeg-fahéj), szantálos-cédrusos illat, nem túl intenzív, kellemesen elegáns. Mondjuk az utóbbi két fa éppen nincs is benne, de az illatvilág, a hangulat az ezekre jellemző, így aki a szantál és cédrust vonalat szereti, az ezt is fogja.

Orange Patchouli: diszkrét narancsillat. Nem bergamott-, nem narancsvirág-, nem narancshéj-, hanem szó szerinti narancsillat, kettévágva, facsarva. A pacsulit nem igazán érzem. Nem túl tartós, borotválkozás után bármilyen más illat követheti.

Provence Lavender: elegáns, finom, diszkrét illat. A levendulától sokan félnek, mert leginkább valami éles, csípős, kámforos, molyirtónak használt dologra, illetve annak illatára asszociálnak. Holott a levendulának számos változata létezik, és a legjobbnak, legértékesebbnek tartott (és ezért messze a legdrágább) francia levendula kifejezetten finom valami. Ebben a szappanban is provence-i levendula esszenciális olaját találjuk. A borotválkozás elején némi hűsítő érzés is tapasztalható, utána az illata nem marad tartósan rajtunk.

Bay Rum with Sweet Orange: orrunkban babérlevél, szegfűszeg és fahéj, a narancsot nem különösebben érzem ki. Fűszeres, borsos, mézeskalácsos, forraltboros hangulat (megannyi bay rum jellemző), hideg téli napokra.

Creme de Campagne: kellemes, üde illat, méghozzá a friss, reszelt citromhéjé. A lime-vonal legjavából való, a műfaj kedvelői szeretni fogják.

Gentleman's Oak and Moss: elegáns, visszafogott, kifejezetten fás illat, mintha egy régóta üresen álló faládikába szagolnánk bele. Harsányságra vágyók kerüljék, szintúgy a szombati buliba indulók: ez nem csajozós odőr.

Highlander: a sorból kitűnő, meglepő eperhús-szín, ráadásul halványabban bár, de a hab is ilyen lesz, vicces. Illata kellemesen gyógy- és fűszernövényes (rozmaring és citromfű), aki kedveli ezt a vonalat, az szeretni fogja. Nekem tetszik, sőt, talán a kedvencem a TGQ-sorozatból.

Autumn spice: egy az egyben mézes puszedli, becsszóra! S mint ilyen, a nevével ellentétben nem csak őszi, hanem nagyon kellemes téli, az év végi ünnepek hangulatát árasztó illat.

Cavendish Black: aki valaha pipázott, annak a Cavendish szó hallatán mindenképp megdobban a szíve. Nem gondoltam volna, de az aromás pipadohány tényleg benne van ebben az illatban: nem harsányan, hanem visszafogottan – de ott van... Nagyon finom és elegáns illatkompozíció, nem véletlenül a TGQ egyik bestsellere.

Árak és kiszerelések: a borotvaszappanok 85 és 30 grammos méretben léteznek, illetve mintaként 15 g-os kiszerelésben is – utóbbi egy 5 cm átmérőjű, 6 mm vastag korong, tehát azért meglehetősen kiadós. A legnagyobb pakkok illattól függően 10-15 dollárba kerülnek. A krémek 105 és 30 grammos tégelyben jönnek, illetve itt is van minta, 7 grammos kis tégely, ami úgy 3-5 borotválkozást ad ki. A nagy borotvakrémek illattól függetlenül egységesen 15 dollárba kerülnek. Colleen példásan gyorsan küldi a pakkot.

Lesz még vele dolgom nekem is. A Highlandert mindenképp rendszeresíteni fogom, illetve a szappanok között újabban megjelent az Armani Black Code, a Blackberry Sage és a Gentlemen's Whiskey is, amelyeket közszolgálatilag, önfeláldozón, az irántatok érzett felelősség korbácsolta lelkiismeret okán, s persze az útvesztőben nektek szolgáló iránymutatásként kénytelen leszek szintén kipróbálni. 

 

A The Gentlemen's Quarter honlapja

 

 

2 komment

Címkék: teszt usa szappan kozmetikum borotvakrém the gentlemens quarter bay rum

A bejegyzés trackback címe:

https://pamacsespenge.blog.hu/api/trackback/id/tr122304109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medve11 2010.09.18. 19:29:28

óóó, mintha egy jó borkóstolón vennék részt, drága P&P kedves leendő összeruccanásunkon megjelennek azok, amikből még maradt, ugye? :)

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.09.20. 07:36:39

Oak Moss,Creme,Highland,Autumn meggyőzött.Hivatalból a Highland a legvonzóbb:))de azt hiszem a legkedvesebbnek az Autumn spice tűnik,ezt fogom kipróbálni.
remek teszt poszt!
süti beállítások módosítása